Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Mogelijk 30 wolvenwelpen op de Veluwe: zo groeien ze op

Ter illustratie, wolvenwelpen in Duitsland
Ter illustratie, wolvenwelpen in Duitsland © Mauritius Images GmbH
Er leven zes wolvenpaartjes op de Veluwe en de beelden van de eerste welpen zijn al verschenen. Een worp bestaat uit ongeveer vijf dieren, dus er kunnen nu dertig welpen in de bossen rondlopen. Binnen een aantal maanden groeien ze van hulpeloze jongen uit tot echte jagers. In dit artikel leggen we uit hoe ze zich ontwikkelen.
Tussen eind april en half mei komen wolvenwelpen ter wereld. Ze wegen dan ongeveer een halve kilo en kunnen niet zien en horen. Hun moeder blijft de eerste weken bij haar kroost. Ze hebben haar nodig voor de melk, maar ook als ze hun behoefte willen doen.
Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging vertelt: "Alleen als de moeder over hun buik likt, wordt het plassen gestimuleerd. De jongen worden dan bijvoorbeeld buiten het hol gedragen. Zo voorkomt ze dat er over de broertjes en zusjes heengeplast wordt en blijft het hol schoon."
Hij vervolgt: "In deze periode zijn ze nog erg kwetsbaar. Als moeder gevaar ruikt, zoals mensen of honden die in het rustgebied lopen, verplaatst ze snel de jongen naar een ander hol. Dat gaat een voor een. Er is dan risico op onderkoeling voor sommige jongen, want ze kunnen zichzelf niet goed warm houden. Ook bestaat er een kans dat een vos er een grijpt als de moeder er even niet is."

Blauwe ogen worden goudgeel

Na ongeveer twee weken openen de welpen hun blauwe ogen. Ze groeien snel. Hun ogen veranderen van blauw in goudgeel en ze kunnen voorzichtig beginnen met vlees eten. Maar stukken hertenbout kunnen ze nog niet op. "Het is fijn als het voedsel klein gekauwd is. Als de welpen langs de bek van hun ouders of de jaarlingen likken, braken die voedsel uit. Dit is een reflex", vertelt Lelieveld. Dit braaksel wordt dan de maaltijd voor de welpen.
De jaarlingen zijn de broers en zussen die het jaar ervoor geboren zijn. Zij passen ook om beurten op de welpen als de ouders weg zijn.

Mee op jacht

Terwijl ze opgroeien, leren ze spelenderwijs hoe het is om wolf te zijn. Ze mogen op een gegeven moment ook mee op jacht. In het begin is dat nog een kwestie van meelopen. "De ene keer lopen ze in de weg, de andere keer lopen ze op de goede plek. Stel dat een jong aan de rechterzijde van een hert loopt, dan kan de ouder het hert van links pakken. Vaak zorgt de vader dan voor de keelbeet. Zowel vader als moeder is erg belangrijk in een roedel."
In hun tweede levensjaar verlaten de meeste wolven de roedel. Ze kunnen dan voor zichzelf zorgen en op zoek gaan naar een partner in een nieuw leefgebied.

Spelen voor de wildcamera

In welke fase zitten de welpen op de Veluwe op dit moment? Ze zijn ongeveer drie maanden oud, dat betekent dat ze bijna mee op jacht mogen met de rest van de roedel. In onderstaande video zie je beelden van welpen met oudere wolven. Natuurmonumenten vertelt erbij: “We hebben gewacht met het vrijgeven van de beelden tot de welpen groter en sterker waren. Dit om ze in hun kwetsbaarste periode alle rust te geven die ze nodig hebben.”
Camera legt wolvenwelpen vast