Gelderse Vallei / Achterhoek
Regen en kou: buitenzwembaden sluiten deuren eerder

BARNEVELD - Tegenvallende temperaturen en veel regen. Voor buitenzwembaden zijn het slechte tijden. In sommige gevallen vallen de bezoekersaantallen zelfs dusdanig tegen, dat het bad 's middags dichtgaat.
Dat geldt bijvoorbeeld voor het Oosterbosbad in Barneveld. "Het ochtendzwemmen gaat wel door buiten, dan zijn er 80 tot 100 mensen. Maar 's middags was er bijna niemand", vertelt de manager.
Zwemmers kunnen nu terecht in het binnenzwembad van de Veluwehal. "Zodat abonnementshouders met hun kinderen daar kunnen zwemmen. We gaan het aankijken. Als ik naar buiten kijk, gaan we volgende week weer dicht", grapt hij. "Maar we nemen aan het eind van de week een beslissing voor volgende week. Het voordeel is dat we veel abonnementen hebben. Zo voorkom je een bepaald risico. Maar vergeleken met juni (toen het mooi weer was, red.) scheelt het duizenden bezoekers per maand. Als het meer dan 25 graden is, komt de jeugd uit Barneveld. Dan komen er 800 tot 1000 mensen per dag. Dat waren er nu tien in de middag."
'Hoge stroomkosten'
Ook het Hessenbad in Hoog-Keppel en zwembad Steenderen kiezen ervoor om af en toe 's middags dicht te gaan. "Door de hoge stroomkosten kunnen we niet open", verklaart de manager van het Hessenbad. "Normaal zijn we elke middag van 13.00 tot 17.00 uur open, maar er komen geen recreatieve zwemmers. De lessen, het banenzwemmen en het aquajoggen gaan wel door. We kijken per dag. Trekt het open, dan gaan we een paar uur open. Maar het is pet. We moeten heel goed uitrekenen of het uitkomt."
"We hebben vandaag besloten om om 12.00 uur te sluiten. Dat is de eerste keer dat we dat doen", zegt een woordvoerster van zwembad Steenderen. " De afgelopen week en vorige week was het tot 15.00 uur. De bezoekersaantallen zijn helemaal niks. Er komen hier mensen uit Arnhem, Westervoort en Duiven. Maar als je een dagkaart koopt, wil je de hele dag wat zon hebben. Het is echt te wisselvallig."
De laatste jaren zijn we verwend, maar zo zijn zomers in Nederland
Ook in Steenderen bekijken ze het per weer. "Maar gistgeren was het de hele dag regen", vertelt de woordvoerster. Dus sluiten we om te besparen op personeel. Ik hoop dat het tot eind september goed weer is, maar het is niet anders. De laatste jaren zijn we verwend, maar zo zijn zomers in Nederland."
'Bezoekersaantallen lopen terug'
Andere zwembaden zien de bezoekersaantallen ook teruglopen, maar kiezen ervoor om het zwembad toch de hele dag open te houden. "Er zijn genoeg mensen die baantjeszwemmen, nu zijn er twintig mensen in het bad. We gaan alleen bij onweer dicht, omdat het gevaarlijk is. Er zijn nu wel minder bezoekers dan vorig jaar. Toen was het een goede zomer. Vorig jaar waren het er 40.000. Dit jaar kunnen we het nog niet zeggen hoeveel het er worden", stelt een woordvoerster van het Bosbad in Lunteren.
Op warme dagen gaan we richting de 1500, nu zijn het er 50
Ook zwembad 't Willaer in Scherpenzeel merkt dat het slechte weer doorwerkt in het aantal bezoekers. "Op warme dagen gaan we richting de 1500. Nu met deze koude, regenachtige dagen zijn het er 50", rekent een woordvoerder voor. "Maar we zijn gewoon de hele dag open, tenzij het onweert."
'Positieve tendens na corona'
Zwembad Klarenbeek in Arnhem blijft open. "Daar staan we om bekend." De manager ziet wel een positieve tendens na corona. "Heel veel mensen hebben toen het buitenzwembad ontdekt. Regen of niet: ze vinden het lekkerder om buiten te zwemmen. Het banenzwemmen loopt lekker. Ja, als het 30 graden is komen er 2500 tot 3000 mensen per dag. Nu zijn het er tussen 250 en 300. Maar voor corona waren er dat maar 80 tot 90."
Niet alle zwemmers laten zich afschrikken door het slechte weer. "Hier zwemmen ze gewoon met de regen. We zijn gewoon open", stelt een woordvoerder van Zwembad De Hokseberg in 't Harde.