Arnhem en omstreken

Snackbar en café van Gillis blijven hele zomer dicht

Marcouch heeft gelijk gekregen van de rechter.
Marcouch heeft gelijk gekregen van de rechter. © ANP, bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - De eerste ronde in het gevecht tussen Ahmed Marcouch en Peter Gillis, is voor de burgemeester van Arnhem. De friettent en het café-restaurant op het Arnhemse park van de realityster blijven de hele zomer dicht, besloot de rechter. Of Marcouch de horecavergunningen ook met de juiste argumenten heeft ingetrokken, daarover volgt eind september een oordeel.
Tot die tijd blijft de parkhoreca dus gesloten. Gillis had de rechter gevraagd om die weer te mogen openen tot er een uitspraak ligt over het bezwaar dat hij indiende. Maar die vindt dat dat bezwaar 'geen redelijke kans van slagen heeft'. Op basis van het onderzoek dat de burgemeester deed, kon de conclusie worden getrokken dat er 'ernstig gevaar bestaat' dat de vergunningen worden gebruikt om geld te verdienen met strafbare feiten, ziet de rechter.

Horecavergunning ingetrokken

Twee weken geleden trok burgemeester Ahmed Marcouch de horecavergunning van Gillis zijn park in na een zogeheten Bibob-onderzoek. Dat kijkt naar integriteit, geldstromen en gedrag. Het café-restaurant en de snackbar moesten per direct op slot. In het weekend daarna bleek de boel gewoon open. Tot twee keer toe. Daarop stuurde burgemeester Marcouch handhavers langs en gingen de gelegenheden alsnog dicht.
Afgelopen vrijdag was de zitting waarin Gillis de rechter vroeg of de horeca niet toch open mocht tot de rechtbank een definitief oordeel heeft geveld over het intrekken van die vergunningen. Daar werd duidelijk dat de burgemeester zich onder meer had gebaseerd op een mogelijke miljoenenfraude, gevonden vuurwapen bij Gillis en bingoavonden die cash werden afgerekend zonder opgave bij de belastingdienst.
De rechter oordeelt dat de gevolgen voor de klanten van het vakantiepark weliswaar groot zijn, maar dat Marcouch het algemeen belang in dit geval zwaarder mocht laten wegen. Daarom blijven de cafédeuren gesloten.

'Belangrijke uitspraak'

Dat zijn interpretatie van de feiten steun heeft gekregen van de rechter, stemt Marcouch tevreden. Ook kan deze uitspraak belangrijk zijn voor andere gemeenten die in strijd zijn met deze ondernemer, ziet de burgemeester. "Omdat dit de eerste keer is dat het intrekken van een vergunning getoetst wordt door een rechter."
Volgens Marcouch laat het ook zien dat het bibob-onderzoek waar zijn handelen op is gebaseerd, zorgvuldig wordt toegepast. "Om te voorkomen dat vergunningen in handen vallen van ondernemers die zich niet aan wetten en regels houden."
Ik wil dat gasten erop kunnen vertrouwen dat wanneer je op een terras een biertje of kop koffie bestelt, dat bij een gelegenheid is waar het goed zit.
burgemeester Ahmed Marcouch
Van de campinggasten hoopt de burgemeester op enig begrip over zijn optreden. "Ik zie natuurlijk ook de vragen of ik niet een paar maanden had kunnen wachten met de horecasluiting tot na het vakantieseizoen. Maar als je deze kennis en informatie hebt, kun je daar niet mee wachten. Ik kan me daar geen uitstel in veroorloven."
Marcouch vindt het vervelend voor de parkgasten dat die daardoor nu niet de nabijheid van een horecagelegenheid hebben. "Maar ik wil ook dat zij erop kunnen vertrouwen dat wanneer je op een terras een biertje of kop koffie bestelt, dat bij een gelegenheid is waar het goed zit."

'Teleurstellend'

Advocaat Jaap Baar van Peter Gillis laat weten de uitspraak van de rechter teleurstellend te vinden. "Vooral voor de gasten van het park."
En hoewel Gillis achterstaat op punten, is de knock-out in deze kwestie dus nog niet gevallen. De verwachting is dat er eind september een uitspraak volgt op het bezwaar dat de Massa is Kassa-persoonlijkheid heeft aangetekend. Op dat moment moet de burgemeester eerst een beslissing nemen op het bezwaar. Daarna is de rechter, bij een eventueel beroep, weer aan zet, laat een rechtbankwoordvoerder weten.