Achterhoek

Onweer en hagel op komst, KNMI geeft code geel

Er zijn pittige buien op komst.+
Er zijn pittige buien op komst.+ © ANP
In Gelderland geldt woensdagmiddag vanaf 15.00 uur code geel, in verband met stevige onweersbuien. De buien kunnen gepaard gaan met harde wind, waarschuwt het KNMI. Lokaal kan er wel 30 tot 40 millimeter vallen, zegt Jeroen Elferink van Weerplaza.
Er komt veel regen in korte tijd en er kunnen hagelstenen vallen tot 2 centimeter. De waarschuwing van het KNMI geldt in Gelderland tussen 15.00 en 18.00 uur. Ook in Brabant en Limburg geldt deze waarschuwing.
Maar deze ochtend begint de regen al. "Het blijft de hele ochtend druilerig en nat", vertelt Elferink. "Vanaf de middag wordt het even droger en breekt de zon zelfs even door. Het wordt wat warmer en eigenlijk best vriendelijk weer. Het kan wel benauwd aanvoelen."

Felle buien in oosten

"Maar later op de middag ontstaan er losse buien en die kunnen best fel uitpakken. Daar kan hagel uitkomen, maar ook wat onweer en zware windstoten. Dat is wel heel lokaal." De grootste kans op een zwaardere bui is er in de oostelijke helft van de provincie. "Alles ten oosten van de de IJssel, dus echt de Achterhoek."
Later op de dag wordt het opnieuw onstuimig. "Aan het eind van de middag komt er een groot buiengebied de provincie in. Dan gaat het weer enige tijd regenen", vertelt Elferink. "Later vanavond en rond middernacht worden de buien weer wat steviger met onweer op meer plaatsen. We raken een beetje van de regen in de drup."
In de provincie kan er 10 tot 20 mm regen vallen. "Maar als er een stevige bui overtrekt valt er misschien wel richting 30 tot 40 mm, maar dat is echt lokaal."