Arnhem en omstreken

De grootste fan van de Oranjedames zit vannacht in Arnhem te kijken

Fred kasteel voor zijn versierde huis.
Fred kasteel voor zijn versierde huis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In zomaar een straat in de Arnhemse wijk Malburgen vallen de tuin en het huis van Fred Kasteel op. Hij is helemaal in de ban van de Oranjeleeuwinnen, die in de nacht van zaterdag op zondag weer in actie komen op het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. Fred wil er geen minuut van missen.
De aftrap is om 04.00 uur, dus gaat Fred rond elven naar bed. Hij zet de wekker op 02.00 uur, zodat hij goed wakker is als de wedstrijd begint. "Ik kleed me in een oranje korte broek en een oranje shirt en doe mijn oranje hoedje op, neem een bakje koffie en ga op tijd klaarzitten", zegt hij trots. "En na de wedstrijd ga ik dan naar bed."

Positief gestemd

Fred heeft er alle vertrouwen in dat de Oranje-dames het er goed vanaf zullen brengen tegen Zuid-Afrika. "Ik ben positief gestemd, hoor. Zuid-Afrika is een raar ploegie, maar tegen deze tegenstander moet het kunnen. Als we doorgaan, spelen we tegen Spanje: dan wordt het denk ik wel serieuzer."
Vindt hij het niet jammer dat hij al dit spektakel in zijn eentje beleeft, 's nachts? "Nee, hoor. Mijn broer woont in Elderveld en kijkt, maar samen kijken lukt niet. We hebben geen vervoer om naar elkaar toe te gaan, want Avan stopt om 00.00 uur met rijden en begint de volgende dag om 08.00 uur. En ik heb net een nieuwe hartklep, dus ik moet toch een beetje rustig aan doen."
Fred miste dit WK nog geen wedstrijd en vat zijn supporterschap niet licht op. "Zoals ik de boel versier bij de mannen doe ik het ook bij de vrouwen. Alles zit mooi in een doos en die heb ik naar beneden gehaald. En ik heb het mooi versierd", zegt de Oranjefan uit Arnhem.

Alles uit de kast

En de decoraties hangen zowel binnen als buiten, zegt Fred. "Zodat opvalt in de buurt dat ik voor Oranje ben. En het helpt, want we wonnen al met 7-0 van Vietnam en dat had ik niet verwacht."
Fred is de enige in de straat die zich zo uitdost en alles uit de kast heeft getrokken voor de Oranjeleeuwinnen. Meer mensen moeten dit doen, vindt de Arnhemmer. "In principe wel. Maak alles oranje, jongens!"
Een buurman valt hem bij, maar legt ook meteen uit waarom Fred de enige is. "Het is niet meer zoals vroeger, dat we van alles onder elkaar dingen gaan doen." Fred knikt. "Nee, dat is jammer." De buurman: "Er is maar één in de straat die het doet, en dat is onze Fred."
Fred steunt oranjeleeuwinnen met oranje huis