Rijk van Nijmegen

'Ik zit hier gevangen', bewoners zorgflat wekenlang zonder lift

Rens Schendelaar zit zonder lift 'gevangen' in zijn woning
Rens Schendelaar zit zonder lift 'gevangen' in zijn woning © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Bewoners van een zorgcomplex in Beuningen zitten wekenlang zonder lift. De enige lift in het gebouw is kapot. Er zijn verschillende tijdelijke oplossingen geboden door Zorggroep Maas & Waal, maar reparatie van de lift volgt pas over een paar weken. Voor de 87-jarige Rens Schendelaar, die een been moet missen en in een rolstoel zit, zijn de oplossingen niet toereikend. Hij zit al enkele weken in zijn appartement.
"Ik zit hier een soort van gevangen", vertelt Schendelaar. Zijn leven lang diende hij bij de Koninklijke Marine in Den Helder, waar hij ook geboren is. Vijf jaar terug kwam hij op zorglocatie Alde Steeg terecht, waar zorggroep Maas en Waal zorg levert. Meerdere keren deden zich al problemen met de lift voor, waardoor Schendelaar praktisch zijn etage niet meer af kan. Het personeel kan hem niet tillen en voor de tijdelijke voorziening moet hij twee tot drie meter lopen.

Respect voor personeel

Voor sommige zorgbehoevenden is dit voldoende, maar niet voor de 87-jarige. Hij heeft maar één been en de medewerkers kunnen hem niet begeleiden omdat dat voor hen fysiek te zwaar is. Schendelaar maakt zich ook zorgen over het personeel. "Het zijn zulke lieve, hardwerkende, goedwillende mensen. Ik heb zoveel respect voor hen. Zij moeten met alles ook die trappen opsjouwen. Niet te doen. Ik maak een diepe buiging voor hen."
Schendelaar vertelt over de problemen met de lift:
Lift al weken kapot

Rouw en vertrouwde omgeving

Na meerdere gesprekken met de instelling, die tot nu toe niet tot een definitieve oplossing hebben geleid, is de maat vol. Zijn kleindochter Jessica Schendelaar springt voor Rens in de bres en vindt dat het zo echt niet langer kan.
"Mijn opa wil graag koffiedrinken in het restaurant, maar dat kan niet", vertelt Jessica, die spreekt van een schandalige situatie. "Die lift is al een paar weken kapot en het kan nog wel vijf tot zes weken duren. Er is hem een tijdelijke woning elders aangeboden, maar dan moet hij zijn huis uit waar alle spulletjes van zijn pas overleden vrouw staan. Hij zit nog middenin het rouwproces en wil niet weg van zijn vertrouwde plekje."
Jessica ziet graag dat de zorggroep een tijdelijke lift regelt aan de buitenkant van het gebouw. Er zijn volgens haar namelijk meer mensen die niet meer naar buiten kunnen. "Hoe gaat dat mentaal gezien met die mensen?"
Omroep Gelderland
Omroep Gelderland © Omroep Gelderland

Reactie zorginstelling

Bestuurssecretaris Henriette Elsinghorst van zorggroep Maas en Waal erkent dat de lift al twee keer eerder kapot was afgelopen half jaar. "We doen er alles aan om een passende oplossing te bieden. Twee weken geleden is gezegd dat het vijf à zes weken zou kunnen duren. Inmiddels zijn daarvan twee weken voorbij. Wij verwachten dat dat nog wel zolang zou duren."

Toch een buitenlift?

Wereldwijd was er tijdens de pandemie een tekort aan chips en dat tekort is nog niet ingelopen. "Ook wij hebben daar last van", zegt Elsinghorst. "Dat is voor ons echt overmacht. We laten de lift repareren, maar kopen daarna een nieuwe. De wachttijd daarvoor is ook enkele maanden. Er komt een bedrijf kijken naar opties voor een buitenlift, nadat dit idee eerder al afgeketst was vanwege bouwtechnische redenen. Maar we willen toch nog een keer kijken of het echt niet mogelijk is."
De lift vertoont kuren
De lift vertoont kuren © Omroep Gelderland