Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Omtzigt gooit deur dicht, dit zeggen Gelderse CDA'ers

Omtzigt wil niet verder met het CDA, inzetten Bruls (boven), Berends en Vliegenthart.
Omtzigt wil niet verder met het CDA, inzetten Bruls (boven), Berends en Vliegenthart. © ANP/bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Pieter Omtzigt keert niet terug naar zijn oude partij, het CDA. Het AD meldt dat de partij deze week een verzoeningsbrief naar het Kamerlid heeft gestuurd met het verzoek om een gesprek over een eventuele terugkeer. Omtzigt heeft voor de job bedankt. "Wat nu?", vroegen we aan Gelderse partijprominenten.
"Een broedende kip moet je niet storen", zegt de Gelderse commissaris van Koning en CDA-coryfee John Berends over de stappen die het partijbestuur nu moet zetten. "Het bestuur laat zich niet opjagen." Berends stelde twee jaar geleden voor om de breuk tussen Omtzigt en de partij te lijmen. "Pieter wil niet en dan moeten we dat respecteren."
"Ik heb enorme waardering voor Pieter Omtzigt en wat hij allemaal gedaan heeft voor de samenleving. Het is echt heel vervelend wat er gebeurd is", reageert Daisy Vliegenthart, leider van de Gelderse christendemocratische Statenfractie.
Haar partij is een partij in transitie, zegt de inwoonster van Ermelo. "Er is een enorme vernieuwingsslag gaande door deze versnelde verkiezingen. En dat is spannend, maar er is zoveel potentie in onze partij. Denk aan mensen als Anne Kuik, Henri Bontebal, Harmen Krul, Derk Boswijk en Eline Vedder die nu ook in de Kamer zitten."
Geen behoefte om op speculaties te reageren
Hubert Bruls, burgemeester Nijmegen
Ingewijden, meldt het AD, noemen onder meer Hubert Bruls als mogelijke lijsttrekker. De burgemeester van Nijmegen laat via zijn woordvoerder aan Omroep Gelderland weten geen behoefte te hebben 'om op speculaties te reageren'. Vliegenthart hoort heel veel verschillende namen voorbijkomen. "En dat is wel heel erg mooi, want dat zegt toch heel veel over de mensen en capaciteiten binnen het CDA."
De nieuwe lijsttrekker moet aan bepaalde eigenschappen voldoen, zegt Berends. "Die moet visie hebben en tegelijkertijd de actualiteit niet uit het oog verliezen. De kopman of kopvrouw moet een goed gevoel voor de samenleving hebben, daadkracht, ruggengraat."
Hoewel Bruls zich van commentaar onthoudt, ziet Berends in de eerste burger van Nijmegen een geschikte kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. "Hij is stressbestendig, staat ergens voor. Maar het is bovenal aan hem."

Peiling

In een recente peiling van I & O Research zou Pieter Omtzigt met een eigen partij 29 procent van de kiezers achter zich krijgen, wat neerkomt op 46 zetels. Vooral BBB, SP, JA21 en PVV zullen dat voelen, maar ook Omtzigts oude partij en ook ChristenUnie, PvdA/GL, VVD, D66 en Volt.
"Het CDA wordt zonder Omtzigt gedecimeerd, dus ze proberen nog wat zetels te sprokkelen zo", denkt Peter van der Heiden, politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hoewel het Twentse Kamerlid de deur heeft dichtgedaan zou 'ja-zeggen' volgens Van der Heiden wel eens een slimme zet kunnen zijn. "Als hij lijsttrekker wordt van het CDA hoeft hij geen eigen partij op te richten."
De politicoloog vraagt zich wel openlijk af of het CDA met Omtzigt aan het roer veertig zetels of meer behaalt.
Partijlid Hans Martijn Ostendorp, oud-algemeen directeur van De Graafschap en tegenwoordig burgemeester van Buren, houdt de kaarten tegen de borst: "Als burgemeester wil ik terughoudend zijn met partijpolitieke reacties."
Zijn collega Jaco Geurts is waarnemend burgemeester van Maasdriel. Zat ruim tien jaar voor het CDA in de Tweede Kamer. Ook hij kiest voor radiostilte. "Diverse media hebben een gelijksoortig verzoek aan mij gedaan. Heb besloten daar niet op in te gaan."
Vlak onze partij niet uit
Daisy Vliegenthart, CDA Gelderland
Omtzigt of niet, Bruls of niet, Vliegenthart ziet het niet zo somber in voor het CDA: "Vlak onze partij niet uit. Natuurlijk is het spannend en komen de verkiezingen wellicht wat vroeg. Maar het gaat uiteindelijk om de toekomst van Nederland. Want de stilstand die er nu is mag nu echt niet te lang meer duren. De uitdagingen: de woningmarkt, energietransitie, het stikstofprobleem zijn daarvoor veel te groot. Dat vraagt over je eigen schaduw heen stappen en voor het landsbelang gaan. Ik denk dat wij daar als christendemocratische middenpartij een belangrijke rol in kunnen spelen."