Arnhem en omstreken

Strijd tussen Marcouch en Gillis gaat over vuurwapen en miljoenenfraude

Burgemeester Ahmed Marcouch en parkeigenaar Peter Gillis.
Burgemeester Ahmed Marcouch en parkeigenaar Peter Gillis. © ANP/Omroep Gelderland
ARNHEM - De strijd die Arnhem met eigenaar Peter Gillis van Oostappen Vakantiepark Arnhem voert, gaat onder meer over een vermeende miljoenenfraude en een gevonden vuurwapen. Dat bleek vrijdag bij een rechtszaak over de sluiting van de horeca op het park van Gillis.
Vorige week trok burgemeester Ahmed Marcouch de horecavergunning van Oostappen Vakantiepark Arnhem in na een onderzoek naar onder meer geldstromen. Het café-restaurant en de snackbar van het park aan de Kemperbergerweg moesten per direct op slot. In het weekend bleek de boel gewoon open. Daarop stuurde Marcouch handhavers langs en gingen de gelegenheden alsnog dicht.
De inhoud van het onderzoek is vertrouwelijk. Hoewel de aanwezige partijen in de rechtbank zich bewust waren van de toegestroomde media, besloten ze toch dat daarover mocht worden gesproken. Dat gaf een inkijkje in het motief van Marcouch om de parkhoreca dicht te gooien. Dat motief was tot nu nog toe niet concreet gemaakt. Gillis zelf was niet aanwezig. Zijn dochter Inge en advocaat wel.
Peter Gillis was zelf niet aanwezig op de zitting. Zijn dochter Inge en zijn advocaat waren dat wel.
Peter Gillis was zelf niet aanwezig op de zitting. Zijn dochter Inge en zijn advocaat waren dat wel. © Omroep Gelderland

Verzoek om opening horeca

Peter Gillis vroeg vrijdag bij monde van zijn raadsman aan de rechter om zijn friettent en het café open te laten tot er een besluit ligt over de vraag of de vergunning terecht is ingetrokken. Dat zal waarschijnlijk eind september zijn.
De advocaat schetste hoe rampzalig het onmiddellijke sluiten van de parkhoreca in het hoogseizoen is. Zo zou er sindsdien al sprake zijn van 160 annuleringen. Het stadscentrum met andere horeca zit elf kilometer verderop. "Bovendien zijn er gezinnen die daar de financiële middelen niet voor hebben, of het park niet af willen omdat zij bijvoorbeeld een kind hebben met een beperking", aldus de advocaat.

'Frietje via thuisbezorgd'

Een geschikt moment voor zo'n besluit is er nooit, reageert de advocaat van de gemeente Arnhem. Een frietje of pizza kan volgens hem ook prima via thuisbezorgd.nl worden besteld.

Belastingfraude

Uit de feiten is het Marcouch blijkbaar steeds duidelijker geworden dat het zo echt niet langer kon. Bij die feiten zou het onder meer over belastingfraude gaan. De onderzoeken daarvan lopen nog. Toch wordt er gesproken over een privé-belastingvoordeel van Gillis van 1,2 miljoen euro en een zakelijk belastingvoordeel van 5,9 miljoen euro. Het zou daarbij gaan over fraude 'op grote schaal en gedurende een lange periode'.

Wapenbezit en mishandeling

Ook wordt het wapenbezit waar Gillis eerder voor is veroordeeld aangehaald. "Dat dat wapen van een campinggast is afgenomen en in een la van meneer Gillis is blijven liggen, poetst dat feit niet weg", stelt de advocaat van de gemeente. "Andere geweldsdelicten, waarover in de media het nodige is gezegd, gaan hem natuurlijk ook parten spelen." De advocaat lijkt te doelen op de mishandelingszaak rondom Gillis zijn ex Nicol Kremers.
Vermeende delicten waarbij het Arnhemse vakantiepark specifiek wordt genoemd, hebben verder betrekking op loonheffingen, het privégebruik van goederen en nutsvoorzieningen. En ook in het gesloten café van dit park zou de bingo in contante centen worden afgerekend en niet bij de belasting opgegeven. Horeca leent zich bovendien bij uitstek voor contant afrekenen, laat Arnhem niet onvermeld.

Malafide partij of ondernemer die fouten maakt?

Toch is de raadsman van Peter Gillis van mening dat het verband tussen al deze feiten en de horecavergunning ontbreekt. "Gaan we nu ondernemers die fouten maken uitsluiten? Of willen we de harde, georganiseerde criminaliteit aanpakken?", vraagt hij zich af.
De gemeente stelt daar tegenover dat het gaat om structureel en ook recent getoonde feiten die dus iets zeggen over de toekomst, is de redenering. "Het gaat erom dat goede ondernemers niet de dupe worden van malafide partijen."

Horeca blijft dit weekend dicht

De rechter vraagt of Arnhem de horeca in elk geval wil openstellen tot hij een besluit heeft genomen. Dat wil burgemeester Macrouch niet, geeft de gemeentelijke advocaat aan. De rechter kan de gemeente daar wel toe dwingen. Daar wil hij dit weekend nog over nadenken. Tot die tijd blijven de snackbar en het café dus in elk geval dicht. Eind volgende week wil de rechter beslissen of de horeca tot eind september open mag, wanneer een definitief besluit over de vergunning volgt.

Arnhem strijdt ook al jaren tegen de permanente bewoning onder slechte omstandigheden van een grotendeels kwetsbare doelgroep op Oostappen Vakantiepark Arnhem. Bewoners hebben er bovendien geen huurbescherming en missen de voorzieningen van een woonwijk. Op het park was onder meer sprake van drugs, geweld en prostitutie.

Arnhem wil de regels aanpassen om Peter Gillis daar zelf voor aan te kunnen pakken op het moment dat hij permanente bewoning of arbeidsmigranten op zijn park toestaat. Nu kan er alleen worden gehandhaafd richting de bewoners. Een van hen, Marco Besselink, daagde de gemeente daarover eerder deze week voor de rechter. Een uitspraak in die zaak volgt over zes weken.