Noord-Veluwe

Rel om opvang Oekraïners in vakantiehuisjes

DOORNSPIJK - "Die Oekraïners zitten hier prima, ze zijn niemand tot last." De eigenaren van de vakantiehuisjes op Bospark Dennenrhode, die hun huisjes beschikbaar stellen voor Oekraïners, zijn het niet eens met het besluit van parkeigenaar Alex Huisman om de opvang per 1 januari te stoppen. "Desnoods stappen we naar de rechter."
Parkeigenaar Alex Huisman is duidelijk: per 1 januari aanstaande moet de opvang van Oekraïners op Bospark Dennenrhode gestopt zijn. "Dan hebben ze hier bijna twee jaar lang gezeten, wat ons betreft is dat lang genoeg." Huisman wil dat zijn park weer gebruikt wordt waar hij het voor bedoeld heeft: als recreatiepark.

'Huisjes zouden nooit verhuurd worden'

Maar de huisjeseigenaren zien het probleem niet. "De huisjes waar de Oekraïners in wonen, zijn nooit beschikbaar geweest voor de verhuur", zegt Irene Zwaagman. Zij woont zelf al meer dan twintig jaar permanent op het park, en coördineert de opvang van de Oekraïners. "Die huisjes zijn allemaal van particulieren, die er normaal gesproken zelf regelmatig in zouden recreëren, maar er nu voor kiezen om dat niet te doen. De chalets die voor de verhuur bestemd zijn, kunnen dus allemaal gewoon verhuurd worden."
Volgens Huisman zorgt de aanwezigheid van Oekraïners echter voor overlast. "Er zijn wel eens meldingen geweest", legt hij uit. "Nooit schrikbarende dingen, maar er gebeurt wel eens wat. Er zijn bijvoorbeeld Oekraïense kinderen die bij het zwembad verblijven. Dat is toch iets anders dan een gewone vakantie."
Zwaagman weet niet waar Huisman het over heeft. "Het eerste jaar ben ik hoogstpersoonlijk elke week iedereen op het park bij langs geweest, om te vragen of ze overlast hebben ervaren. Nu doe ik dat niet meer elke week, maar nog wel regelmatig. Er is nog nooit iemand geweest die bij mij geklaagd heeft."

Regelgeving geldt niet voor Oekraïners

Huisman noemt nog een andere reden. "Nederlanders mogen hier ook niet langer dan anderhalf jaar blijven wonen. Dat geldt nu dus ook voor de Oekraïners." Zowel Zwaagman als de gemeente Elburg ontkent echter dat dat een goed argument is. "Die anderhalf jaar wordt genoemd in het programma Vitale Vakantieparken", weet een woordvoerder van de gemeente. "Maar door de noodwet vallen Oekraïners buiten die regelgeving, en mogen zij in principe zo lang blijven als de oorlog duurt.
"Ik begrijp gewoon echt niet waarom de Oekraïners hier wegmoeten", zegt Rob Roos. Ook hij heeft zijn huisje beschikbaar gesteld. "Wat mij betreft blijven ze hier ook gewoon wonen, ik zie geen reden om de opvang te stoppen."
Het probleem is echter dat de gemeente Elburg op dit moment de onkosten van de opvang betaalt, maar daar op 1 januari mee zal stoppen. "De parkeigenaar bepaalt uiteindelijk dat de opvang daar ophoudt", zegt de woordvoerder. "Dus moeten wij er als gemeente voor zorgen dat er dan een andere gemeentelijke opvanglocatie is."

Bang voor de parkeigenaar?

De huisjeseigenaren begrijpen niet dat de gemeente zo makkelijk meegaat met Huisman. "Huisman stelt geen huisje beschikbaar, dat doen wij. De gemeente moet met ons overleggen, niet met de parkeigenaar", vindt Roos. "Maar het lijkt wel of de gemeente bang is voor meneer Huisman."
Dat ontkent de woordvoerder. "Uiteindelijk is het aan meneer Huisman om te bepalen wat hij wil doen met zijn park. We zijn vooral blij dat de Oekraïners hier zo lang hebben mogen blijven, dus we gaan geen energie verspillen aan een rechtszaak. Wij zoeken een andere locatie, dat lijkt ons veel beter."
De huisjeseigenaren staan anders in de wedstrijd. "Huisman moet toestemming geven voor de verhuur van een huisje, maar ik verhuur mijn huisje niet", zegt Roos. "Ik stel het ter beschikking. En dat zal ik ook blijven doen, want hier kunnen de Oekraïners rust vinden. Dat gun ik ze." "Desnoods gaan we naar de rechtbank", stelt Zwaagman. "Want zomaar de opvang stoppen, dat kan echt niet."