Noord-Veluwe

Onbegrip en onzekerheid bij Oekraïense Olesiy, nu ze haar huis kwijtraakt

Olesiy is een van de Oekraïners die het park moeten verlaten
Olesiy is een van de Oekraïners die het park moeten verlaten © Omroep Gelderland/Google Streetview
DOORNSPIJK - "We hebben hier een leven opgebouwd, waar moeten we nu naartoe?" Olesiy is een van de Oekraïners die hun huizen op bospark Dennenrhode in Doornspijk moeten verlaten. Per 1 januari houdt de opvang op het park op. De gemeente zoekt nog naar andere woonruimte. "Het is een erg stressvolle situatie", zegt Olesiy erover.
Ze moest het lezen in de lokale huis-aan-huiskrant. "Daar zag ik een artikel waarin stond dat de eigenaar van het park ons weg wil hebben." Net als de andere Oekraïners op het park snapt ze er niets van. "Geen idee waarom we weg moeten. We hebben niets gehoord van de eigenaar en ook niet van de gemeente. Hebben wij iets fout gedaan? Als dat zo is, horen we het graag, want dan hadden we dat anders kunnen doen."
Olesiy vluchtte in maart 2022 samen met haar twee kinderen naar Nederland. Haar man bleef achter in Oekraïne. "Mijn kinderen doen het hier ontzettend goed op school. Ze vinden het hier leuk op school, leuker dan dat ze het in Oekraïne vonden." Ook zelf heeft ze al een behoorlijk netwerk opgebouwd in Elburg en omgeving. "Op dit moment heb ik even geen werk, maar dat verandert wel weer. De meeste Oekraïense volwassenen hier hebben gewoon werk en inkomen. We hebben hier alles in de buurt van dit park, dat is heel prettig."

Onzekerheid zorgt voor stress

Des te vervelender dat ze hier binnenkort weg moeten. "Waar moeten we dan naartoe? We weten nog helemaal niets. Die onzekerheid, dat zorgt voor stress. We willen graag blijven werken, onze kinderen willen naar school blijven gaan, maar misschien wonen we straks wel heel ver weg van hier." Het liefst zou ze op het park blijven. "De mensen hier zijn aardig, zij helpen ons bij alles waar we vragen over hebben. Irene (Zwaagman, coördinator van de opvang, red.) is heel aardig voor ons, we kunnen altijd bij haar aankloppen."
Als ze straks inderdaad moet verhuizen, hoopt ze dat de gemeente gelijk een permanente woning voor haar kan regelen. "Als ik zie hoeveel stress deze hele situatie oplevert, dan hoop ik vooral dat dat niet nog een keer gebeurt."