Rivierengebied

Zonnepark moet sanering betalen, maar rechter veegt vergunning van tafel

Archiefbeeld van de staalslakken bij golfterrein Spijk.
Archiefbeeld van de staalslakken bij golfterrein Spijk. © Omroep Gelderland
SPIJK GEM LINGEWAAL - Een mega-zonnepark in Spijk móet er komen om de kosten van het opruimen van vervuilde grond daar te kunnen betalen. Maar een rechter zet een streep door de vergunning van het park. "Wij hadden al visioenen van een veld vol zonnepanelen, terwijl er vervolgens geconstateerd werd dat er nog gesaneerd moest worden."
Het zonnepark moet komen bij de golfbaan The Dutch, bekend van het golftoernooi KLM Open. The Dutch wilde eerst uitbreiden en liet daarvoor een geluidswal bouwen om het industrieterrein, de Betuweroute en de A15 aan het zicht te onttrekken. Daar werden echter zogenaamde staalslakken bij gebruikt, een bouwmateriaal dat bij contact met water de bodem ernstig vervuilt. Dat gebeurde ook en dat moet nu worden opgeruimd.
Maar de uitbreiding werd daardoor onbetaalbaar. In plaats daarvan moet er nu een zonnepark komen. Met de opbrengsten daarvan kan de golfbaan de sanering betalen. Maar een rechter veegde de vergunning voor dat park deze maand van tafel.
Vooral de gemeente West Betuwe krijgt er van langs. Zo heeft die niet goed uitgelegd waarom daar wél een zonnepark kan komen, terwijl de provincie juist heeft gezegd dat dat daar niet kan.

Zonnepark moet er komen

De rechter heeft het hele besluit vernietigd, dus de aanvraag moet helemaal opnieuw. Toch willen alle partijen dat het zonnepark er komt, zelfs de partijen die naar de rechter stapten. De Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap was vooral bang dat het opruimen van de vervuilde grond in gevaar kwam. "Wij hadden al visioenen van een veld vol zonnepanelen, terwijl er vervolgens geconstateerd werd dat er nog gesaneerd moest worden. Daar is nu wel aan tegemoet gekomen", reageert bestuurslid Cathrijn Haubrich.
Ze vindt ook dat het zonnepark beter moet opgaan in het landschap. "We hebben tijd gekocht om daar nog over te onderhandelen."

'Niet helemaal goed gegaan'

Volgens de initiatiefnemer, de golfbaan en de gemeente betekent de uitspraak van de rechter vertraging, want zij verwachten dat de vergunning hersteld kan worden. “Dat is inderdaad vervelend. Het gaat om specifieke dingen. We willen de vergunning zo snel mogelijk weer terug op de rails hebben, zodat we verder kunnen met dit project", aldus Frank Vrolijks van ESG, het bedrijf achter het zonnepark. Volgens Vrolijks heeft de uitspraak ook heel veel aanknopingspunten over hoe het zonnepark wel gerealiseerd kan worden.
“Het betreft een aantal gebreken, die we gaan repareren en het besluit herstellen. Het is niet helemaal goed gegaan", aldus de gemeente.

Bron van onrust

Uiteindelijk moet het zonnepark er komen, om het schoonmaken mogelijk te maken, vindt ook Haubrich: "Het zonnepark is onvermijdelijk omdat dat de sanering zal moeten betalen."
Omwonende Sandor de Kluizenaar is blij dat de gemeente is teruggefloten. "Nu moeten ze het opnieuw doen en zorgen dat het nu wel zorgvuldig gebeurt. Ik ben ook niet tegen het zonnepark, maar wel op deze manier."
Volgens Vrolijks is echt klip en klaar dat het zonnepark nodig is. "We hebben daar een groot milieuprobleem, om dat gebied opnieuw te kunnen inrichten en te gebruiken, moet er ook een verdienoptie zijn."