Achterhoek

Dodelijk ongeluk leidt tot kritiek op 'gevaarlijke rotonde'

Hulpdiensten op de plek van het dodelijke ongeluk.
Hulpdiensten op de plek van het dodelijke ongeluk. © 112Achterhoek-nieuws
DOETINCHEM - Het ongeluk op een rotonde donderdagmorgen in Doetinchem, waarbij een fietsster om het leven kwam, is voor de PvdA in de gemeenteraad reden om aan de bel te trekken. “Ik ben benieuwd waar de ambtenaren en het college van B en W mee komen”, zegt raadslid Govert-Jan Pontier.
Hij brak zelf ooit beide benen bij een verkeersongeluk. Niet bij de bewuste rotonde weliswaar. Pontier stak op zijn fiets de Liemersweg in Doetinchem over. De automobilist reed in eerste instantie door. "Ik ben blij dat ik er nog ben." Sinds het ongeluk is Pontier extra alert in het verkeer.

Op het laatste moment er snel even voor

Een vrachtwagenchauffeur uit Doetinchem meldde zich donderdag persoonlijk bij hem, naar aanleiding van het dodelijke ongeluk die ochtend. "Hij vertelde me dat chauffeurs de rotonde van de Havenstraat/Bedrijvenweg bewust langzaam naderen. Daardoor kunnen fietsers het idee krijgen dat ze er op het laatste moment nog even voorlangs kunnen schieten. En dat met die dode hoeken voor bestuurders. Het gaat vaak goed, maar soms ook mis." De Partij van de Arbeid gaat daarom vragen stellen aan het Doetinchemse college van burgemeester en wethouders.
Het is namelijk ook niet de eerste keer dat het misgaat in Doetinchem. In november vorig jaar ging een fietsster op een naburige rotonde van de Bedrijvenweg onderuit bij een aanrijding. Ze moest naar het ziekenhuis, omdat een automobiliste haar over het hoofd had gezien.

'Op de motorkap'

Een inwoonster van Aalten vertelt Omroep Gelderland dat ze begin dit jaar een jonge fietser 'op de motorkap' heeft gehad, op het punt waar het vanochtend gruwelijk misging. De fietser kwam van links en daar hield de vrouw geen rekening mee. "Ik liet alle fietsers die van rechts kwamen netjes voorgaan. Maar die knul die van links kwam had ik niet gezien."
De fietsers komen er uit beide richtingen.
automobiliste uit Aalten
De bestuurster zegt dat 'haar' slachtoffer er 'gelukkig goed vanaf kwam'. “Ik kende de rotonde niet zo goed, ik had net een nieuwe baan. De fietsers komen er uit beide richtingen. En je wordt pas daarvoor gewaarschuwd als je bij de rotonde bent."

Eenrichtingsverkeer

Waarschuw veel eerder, is haar advies aan de gemeente. "Of beter, zorg dat fietsers vanuit één richting komen, namelijk van rechts zoals dat bijna overal gebeurt."
PvdA-raadslid in Doetinchem Pontier vindt dat een goede suggestie om te onderzoeken, zegt hij. "Fietsers moeten zich laten zien en laten zien wat ze doen. Maak hen ervan bewust dat het fietsen op een rotonde risico's met zich meebrengt."

'Gevoel van onveiligheid blijft bestaan'

Ook de Doetinchemse afdeling van de Fietsersbond vindt dat er actie moet worden ondernomen, meldt mediapartner REGIO8. "Als je kijkt naar hoe de rotondes zijn aangelegd en naar de borden die er staan, lijkt het erop dat aan alle voorschriften is voldaan door de wegbeheerder", schetst voorzitter Pieter Koning. "En toch blijft het gevoel van onveiligheid bestaan en gebeuren er ongelukken en bijna- ongelukken."
Er wat moet gebeuren, want dit mag nooit meer gebeuren.
Jan Garretsen, voorzitter IG&D Bedrijvig Doetinchem
De bond wil dat de gemeente samen met IG&D Bedrijvig Doetinchem - de belangenbehartiger van het bedrijfsleven in de stad - om tafel gaat om de situatie te bespreken. Voorzitter Jan Garretsen van IG&D is het daarmee eens en zegt dat de gesprekken op de planning staan. "Er wat moet gebeuren, want dit mag nooit meer gebeuren. We kunnen niet langer wachten, er moet nu een goede integrale oplossing komen."

Gemeente wacht af

Op de oorzaak van het ongeval of eventuele aanpassingen aan de rotonde gaat de gemeente Doetinchem nog niet in. "Wij wachten het verkeersonderzoek van de politie af om te beoordelen hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren."