Gelderland

Trekken de Spanjaarden naar het frisse Gelderland voor hun vakantie?

Fietsen er straks Spanjaarden en Italianen door de bossen van de Veluwe
Fietsen er straks Spanjaarden en Italianen door de bossen van de Veluwe © RTV Nunspeet
GLD - Het is al langere tijd zinderend heet. De extreme temperaturen in Zuid-Europa beheersen al dagen ons nieuws. De hitte brengt bosbranden en bosbranden brengen rook. Je kan als inwoner van Italië of Spanje eigenlijk geen kant uit. Maar waar ga je dan heen als je even weg wilt uit de ellende en ergens onder betere omstandigheden op vakantie wilt? Waar ga je dan heen op vakantie? Naar het koele Gelderland natuurlijk, toch?
Het lijkt een beetje de omgekeerde wereld. Spanjaarden en Italianen die bij ons vakantie komen vieren in plaats van dat wij naar het zonnige zuiden trekken. Maar door de extreme weersomstandigheden is dat misschien helemaal niet zo'n gek idee. Toch valt het nog niet mee om een vakantiepark, hotel of attractie te vinden waar ze meer Zuid-Europeanen ontvangen dan normaal gesproken.
De receptie op vakantiepark De Reehorst in Vorden heeft dan ook nog geen Spanjaard gezien. "Ik denk dat die mensen 18 graden en regen ook niet aantrekkelijk vinden." Recreatiepark Rhederlaag in Rheden aan de IJssel moet de vraag over een toename van het aantal Zuid-Europeanen ook negatief beantwoorden: "Wij hebben eigenlijk nooit Spanjaarden of Italianen. Wel veel Duitsers en Belgen."

Geen Spaanse kentekens

Dan maar eens proberen bij de VVV in het mooie Winterswijk. Maar daar heeft medewerker Ans ook nog geen Zuid-Europeanen gezien. "Wel Duitsers en Belgen. Ik kan het de Spanjaarden wel aanraden om hierheen te komen hoor: het is hier mooi en groen."
Gelukkig heeft het Nationale Park De Hoge Veluwe altijd veel internationale gasten. Toch worden ook daar de wenkbrauwen hoog opgetrokken: "Wij houden nooit bij uit welk land onze bezoekers komen. Maar ik heb niet de indruk dat ik ineens veel Spaanse kentekens in ons park zie rijden. Meestal komen er tweede helft zomer wel veel Italianen met hun campers. Maar dat is pas in september/oktober. Er is nu nog niets van te merken."

Arnhem

Toeristen verblijven natuurlijk vaak in hotels. Hotel Haarhuis in Arnhem kan zo'n hotel zijn waar Spanjaarden en Italianen naar toe trekken. Maar de vrouw die de telefoon opneemt heeft opdracht gekregen van hogerhand: "Over dit soort zaken geven wij nooit informatie, meneer". Daar was geen woordje Spaans bij.
Iedere toerist vindt een dierentuin leuk. Woordvoerder Bas Lukkenaar van Burgers Zoo: "Wij hebben het met dit regenachtige goed druk, omdat we natuurlijk veel overdekte attracties aanbieden. Maar meer Zuid-Europeanen heb ik hier nog niet gezien".

Noord-Europa

Zou het dan andersom zijn. Zou het dan misschien kunnen dat toeristen uit Noord-Europa dit jaar niet naar het verschroeiende zuiden trekken, maar in het koelere Nederland blijven hangen? Ook daarbij is het antwoord vooralsnog negatief. Alleen De Reehorst denkt dit seizoen ietsje meer bezoekers uit Scandinavie binnen te krijgen, "maar dat zijn geen grote aantallen hoor".

Klimaattoerisme

Het lijkt er dus op dat Gelderland niet profiteert van de dramatische omstandigheden aan de Middellandse Zee. Het aantal toeristen uit die landen ligt zelfs misschien nog wel wat lager dan in andere jaren. Voorlopig is de website visitveluwe.com, dat toch het portal moet zijn om buitenlandse toeristen naar onze provincie te lokken, alleen maar beschikbaar in Engels, Nederlands en Duits.
Misschien moet daar eens worden begonnen met het in de eigen taal aanspreken van Zuid-Europeaanse klimaattoeristen: Welkom in Gelderland. Vol prachtige natuur, kastelen, gematigde temperaturen en over het algemeen een vuurvrij verblijf.
Spaans: Bienvenido a Gelderland. Lleno de hermosa naturaleza, castillos, temperaturas moderadas y en general una estancia libre de incendios.
Italiaans: Benvenuto in Gelderland. Pieno di natura meravigliosa, castelli, temperature miti e generalmente un soggiorno senza fuoco.