Stedendriehoek

Grootste antiekmarkt van Nederland wat kleiner door regen

Grootste antiekmarkt van Nederland wat kleiner door regen
Grootste antiekmarkt van Nederland wat kleiner door regen
APELDOORN - Het is een van de grootste antiekmarkten van het land, maar door de regen blijft een aantal handelaren thuis. Degenen die toch gaan deert het niet.
Voor het gemeentehuis in Apeldoorn staat het plein vol met kraampjes. Volgens enkele handelaren zouden tientallen collega's thuis zijn gebleven door de regen, maar dat is nauwelijks te zien. De antiekmarkt in Apeldoorn is een van de grotere van het land, dus er blijft nog genoeg over.

Je moet er vroeg bij zijn

's Ochtends zijn de beste artikelen nog te koop, weten ook de bezoekers die meteen na de opening het plein oplopen. Een vrouw dingt af op een paar groene sieraden en is opgetogen met de aanwinst. "Ik ben idolaat van de kleur groen. Dus ik zoek altijd iets groens." Uit haar tas pakt ze een groene halsketting. "Dat is bakeliet. Zo'n 'early' plastic. Daar zijn radio's enzo van gemaakt en dit is een zeldzame kleur, dus mijn dag is oké."

'Historie telt ook mee'

Een andere bezoekster prijst de sfeer op de markt. "De mensen zijn over het algemeen te vertrouwen. Dat vind ik heel belangrijk." Ze weet ook goed uit te leggen waarom zij antiekmarkten zo leuk vindt. "Als je ouder bent dan zijn oude spulletjes ook leuker dan nieuwe spulletjes. Dan telt de historie ook mee. Dat is het voor mij."

Kwetsbare spulletjes blijven thuis

Door de regen laten sommige handelaren wel kwetsbare spullen in de opslag achter. Verder lijkt het weer weinig effect te hebben. "Ik heb geen moment gedacht om niet te komen", zegt de bezoekster met de groene spulletjes. "Het regende keihard vanochtend vroeg, maar het is hier altijd zo gezellig. Je begint elkaar na wat bezoekjes te kennen en ik vind het heel gezellig om hier te zijn, dus wat maakt die regen dan nog uit."
Prachtige spulletjes in Apeldoorn