Gelderse Vallei

Dit wordt de nieuwe directeur van het Kröller-Müller Museum

Benno Tempel wordt de nieuwe directeur van het Kröller-Müller Museum.
Benno Tempel wordt de nieuwe directeur van het Kröller-Müller Museum. © Robin de Puy
OTTERLO - Benno Tempel, de huidige directeur van het succesvolle Kunstmuseum in Den Haag, wordt algemeen directeur van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Hij volgt directeur Lisette Pelsers op, die op 1 januari 2024 met pensioen gaat. Tempel gaat op 1 november alvast aan de slag op de Hoge Veluwe en heeft meteen een goede uitdaging: de verbouwing van het museum.
De in Harderwijk geboren Tempel (51) keert terug naar de Veluwe, zei hij donderdag op Radio Gelderland. "Een grandioze plek. Zoals het Kröller-Müller Museum zijn er weinig in de wereld. Een mooie collectie, een mooi landschap met het park eromheen. De locatie is waanzinnig bijzonder, ook wereldwijd."
Tempel roemt de collectie die wereldvermaard is. "Ons land is gezegend met bijzondere musea, zoals het Kröller-Müller. Met de mooiste Van Goghs van de wereld op die plek. En ik houd van architectuur, de gebouwen dragen bij aan dat bijzondere gevoel."

Volgende fase: verbouwing

Ook Herman Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Toezicht, ziet het helemaal zitten: "Door zijn ervaring met moderne en hedendaagse kunst en de resultaten die hij in Den Haag geboekt heeft, zijn we ervan overtuigd dat hij degene is die het museum de volgende fase in kan leiden."
Het museum in Otterlo ondergaat binnenkort een verbouwing. Het Museum Arnhem ging voor de renovatie en nieuwbouw vijf jaar dicht, het Rijksmuseum ging voor een restauratie zelfs tien jaar voor het publiek op slot.

'Het museum blijft open'

Tempel laat dat in Otterlo niet gebeuren, verzekert hij. "Het museum blijft open. Dat is ook belangrijk voor bezoekers van het nationale park. In heb in Den Haag ook verbouwd en we zijn al die tijd ook open gebleven. Je bent er voor het publiek dus je moet zoveel mogelijk open zijn."
Heeft de Harderwijker plannen met het Kröller-Müller? "Zeker heb ik die, maar ik denk niet dat het grote wijzigingen zijn. De kracht zit in de plek, de collectie, de gebouwen en de mensen die er werken. Ik wil bijzondere tentoonstellingen organiseren. 1,4 miljoen mensen hebben een museumjaarkaart, dat is na de leden van de ANWB de grootste groep mensen. Voor hen moet je een mooi programma maken."