Liemers / Arnhem en omstreken

Niet iedereen kan op vakantie, deze stichting wil daar iets aan doen

Niet iedereen kan op vakantie, deze stichting wil daar iets aan doen
Niet iedereen kan op vakantie, deze stichting wil daar iets aan doen © Omroep Gelderland
BERGH - Het was vandaag Zwarte Zaterdag, een dag waarop veel mensen op vakantie vertrokken naar het buitenland. Maar niet iedereen heeft daar genoeg geld voor. Daarom liet Stichting De Vakantiebank zich zien langs de A73 bij een tankstation. Hun motto: "Geef kleur aan Zwarte Zaterdag!"
Een spandoek en een tiental vrijwilligers: tussen het vakantieverkeer richting Duitsland staan de mensen van De Vakantiebank met hun flyers. Ze proberen vakantiegangers aan te spreken met hun boodschap. Want niet iedereen kan zomaar op vakantie.
Het zijn dure tijden, zegt Pim Loeff van De Vakantiebank: "380.000 gezinnen in Nederland leven in armoede en hebben niet het geld om met hun kinderen weg te gaan. Met behulp van donaties wil onze stichting hen toch op vakantie sturen."

Leven in armoede

Op de parkeerplaats Bergh-Zuid wil De Vakantiebank vakantiegangers bewust maken van de omstandigheden van mensen die het minder hebben getroffen. Leven in armoede gaat vaak gepaard met stress, gezondheidsissues en leven in isolatie, zo ziet de stichting, en dus gunt ze juist deze gezinnen een onbezorgde week weg. Op de parkeerplaats wordt zonnebrand uitgedeeld, geflyerd en geld gevraagd voor de thuisblijvers. Wie 7,50 euro doneert, zou één volledige vakantiedag geven.
Naast de flyeracties, zoals vandaag, legt de stichting ook contacten met grote vakantieparkaanbieders. "Zo houden we de prijzen voor vakanties laag en kunnen we meer mensen helpen voor minder geld", zegt Loeff.
In 2022 konden 750 gezinnen op vakantie door De Vakantiebank. De stichting hoopt dat ze er elk jaar méér op een gratis week weg kunnen sturen. Door meer bekendheid te krijgen en geld in te zamelen, wil De Vakantiebank in 2026 zo'n tweeduizend arme gezinnen een vakantie aanbieden.