Achterhoek

Rattenjager Edu schiet meer ratten sinds gifverbod

Edu van der Sluijs uit Ruurlo gaat 's nachts op pad om ratten af te schieten.
Edu van der Sluijs uit Ruurlo gaat 's nachts op pad om ratten af te schieten. © REGIO8
RUURLO - Steeds meer mensen doen een beroep op rattenbestrijder Edu van der Sluijs. Sinds de ingang van het verbod op rattengif op 1 januari 2023 wordt hij vaker gebeld, omdat hij de dieren doodt met een geweer. Ook uit gegevens van de Rattenmonitor van het RIVM, blijkt dat er steeds vaker ratten worden gemeld door bestrijders.
In de Rattenmonitor van het RIVM wordt bijgehouden hoe vaak er een bruine of zwarte rat wordt gezien. Plaagdierbeheersers geven via een speciale app door als zij een rat hebben gezien. Burgers kunnen geen melding doen van een rat. Uit de kaart van Gelderland is goed te zien dat het aantal meldingen sinds het laatste half jaar flink is toegenomen.

Geweer in plaats van gif

Edu van der Sluijs herkent dat beeld, zegt hij tegen mediapartner REGIO8. Sinds het verboden is om gif te kopen, bellen steeds meer klanten Van der Sluijs op om van ratten af te komen. Bewapend met een nachtkijker en een persluchtgeweer gaat hij 's nachts op pad naar boerenerven om ratten af te schieten. “Waar men geen vergif meer mag en kan inzetten, komt het geweer tevoorschijn”, zegt Van der Sluijs.
Hij maakt veel schade en verspreidt veel ontlasting
Het afschieten van de dieren is volgens hem nodig vanwege de overlast en de schade die wordt veroorzaakt. “De rat is in principe een heel mooi diertje, alleen hij verspreidt heel veel ziektes”, geeft de Achterhoekse rattenjager aan.
“Hij maakt veel schade en verspreidt zijn ontlasting, wat dus ook weer in het diervoer terechtkomt. Ze maken dingen kapot, noem het allemaal maar op. Het is geen geliefd diertje, mensen willen hem niet graag hebben.”

'Diervriendelijker'

De Achterhoekse rattenjager krijgt weleens kritiek op zijn werk, maar hij ziet het zelf als een diervriendelijke manier om van de rat af te komen. “Van vergif zijn ze drie dagen ziek en bij een klem lukt het ook niet altijd om een rat in één keer dood te krijgen. Dit is 'poef', en hij is weg.”
Tot het einde van het jaar mag eerder gekocht rattengif nog worden gebruikt door particulieren. Daarna denkt Van der Sluijs alleen maar meer klanten te krijgen.