Gelderland

Gratis 1.000 euro per maand? Vijf Arnhemmers krijgen het

Vijf Arnhemmers worden uitgekozen.
Vijf Arnhemmers worden uitgekozen. © ANP
ARNHEM - Elke maand gratis 1000 euro op je bankrekening. Dat klinkt als een prijs van een loterij, maar in Arnhem krijgen vijf mensen dat een jaar lang als onderdeel van een sociaal experiment.
De opzet van de proef van Collectief Kapitaal houdt in dat vijf mensen een jaar lang 1000 euro per maand krijgen, zonder dat daar een enkele voorwaarde aan hangt. Dat schrijft mediapartner RTV Connect. De initiatiefnemers zeggen dat mensen zo de kans hebben om bijvoorbeeld van financiële problemen af te komen of een opleiding te volgen. Het geld moet van andere Arnhemmers komen.

Arnhem scoort slechter

Projectleider Rachelle Bottenbley, geeft aan dat Arnhem slechter scoort dan het landelijke gemiddelde als het gaat om bestaanszekerheid. "Dat is ook van de redenen dat we hier in Arnhem willen gaan starten."
Het experiment is volgens Bottenbley erg interessant, zeker op het moment dat de gevers en ontvangers elkaar ontmoeten: "Hoe is het eigenlijk om te geven of om te ontvangen? Wat voor aannames of vooroordelen hadden we richting elkaar? Hoe trek je gezamenlijk op terwijl je ook anders bent? Juist dat ongemak zoeken we op."

'Stop iets in die pot'

Maar eerst moet de pot met geld worden aangevuld. "Dat kan zijn met mensen die geld geven, tijd, netwerk of kennis", vertelt Bottenbley. "We roepen Arnhemmers daarom op: stop iets in die pot. Samen willen we onderzoeken hoe we een solidaire samenleving kunnen vormgeven. Dat doen we onder andere door te krijten (op straat, red.), maar ook door ontmoetingsavonden te organiseren. En er is een Focus Filmavond waarin we een film draaien en nadenken over een solidaire samenleving. Zo zijn er verschillende manieren waarbij we Arnhemmers bij het verhaal willen betrekken."

In Amsterdam al geprobeerd

Het experiment is drie jaar geleden ook uitgevoerd in Amsterdam. Bottenbley kijkt daar positief op terug: "Je merkte dat er iets gebeurde bij de ontvangers en de gevers. Bij de ontvangers zag je dat ze zich gezien en erkend voelden. Sommigen hebben het besteed aan een tandartsbehandeling en anderen konden cadeautjes geven tijdens verjaardagen. Maar je ziet ook iets bij de gevers, namelijk dat zij zich veel bewuster zijn van hun bestaanszekerheid."

En wie is de gelukkige?

De vijf mensen die het geld krijgen, moeten nog worden uitgekozen. "Iedereen die zich bestaansonzeker voelt, kan zich aanmelden." Dat kan nu echter nog niet. Begin 2024 wordt daar meer over duidelijk. Vervolgens worden er vijf mensen geloot die iedere maand 1000 euro ontvangen.
In het Sonsbeekpark heeft Collectief Kapitaal het experiment gepromoot. Bekijk hier hoe dat ging: