Arnhem en omstreken

Wordt het deze zomer nog warm? 'Ziet er niet best uit'

Kampeerders hebben geen zonovergoten vakantie.
Kampeerders hebben geen zonovergoten vakantie. © ANP
ARNHEM - Het is hartje zomer en ook de bouwvak is begonnen. Een groot deel van Nederland heeft vakantie. Mensen die niet naar het buitenland gaan en het dichter bij huis zoeken, boffen niet met het weer. De komende weken blijft het regenachtig en staat er maar minimaal zon op het programma. En dat lijkt later deze zomer ook niet veel beter te worden.
"Het ziet er niet best uit." Weerman Rico Schröder kan er kort over zijn. Wie de komende weken gaat kamperen in eigen land heeft het niet getroffen. "Het is en blijft gewoon heel erg wisselvallig."
Vandaag moeten mensen nog genieten van het zonnetje, want die is morgen nauwelijks te vinden. En daarnaast wordt het ook echt niet zo warm, de temperatuur komt niet boven de 19 graden uit. "23 tot 24 graden is wel normaal voor juli", vertelt Rico Schröder. "Het is grijs, grauw, bewolkt en regenachtig. Pas aan het eind van de dag wordt het wat droger." Echt weer om binnen te zitten, zegt de weerman van Weerplaza.

Koud voor tijd van het jaar

De julimaand was en blijft tot het einde fris: "De temperatuur blijft echt onder de norm van deze tijd van het jaar. Op 9 van de 10 dagen komen we niet boven 24 graden uit."
En morgen wordt het al helemaal geen mooie dag. "Kletsnat, bijna de hele dag regen." Ook vrijdag komen er opnieuw buien aan, 'maar wel wat zachtere temperaturen'. Vanaf zondag gaat daalt het kwik weer.
Je moet de droge momenten pakken
Mensen die op de camping zitten moeten de weerapps goed in de gaten houden. "Want er zijn wel genoeg droge moment met beetje zon. Die momenten moet je even pakken. Dan is het best lekker weer, maar een uurtje later kan het weer met bakken uit de lucht komen."
En daarna blijft het nog twee weken schommelen. "Pas tegen 7 augustus lijkt het warmer en droger te worden", vertelt Schröder. "Echt pas de tweede week van augustus."

En later deze zomer?

Maar ook dan kunnen we geen hoge temperaturen van achterin de twintig graden verwachten. "Het wordt droger, maar echt hoog zomers weer lijkt er niet meer aan te komen. Echte significante perioden met hoge temperaturen verwachten we niet meer."
Dat echte warme zomerweer met temperaturen tegen de 30 graden lijkt al achter de rug. "We hebben hele warme een zonnige juni gehad met prachtig weer, maar toen had bijna niemand vakantie. Op het moment dat de vakanties begonnen, was er aanvoer van koele lucht."
En zit er dan nog een warme nazomer in? "Dat zou zomaar kunnen, maar daar zijn nog geen aanwijzingen voor." Toch kunnen we blijven hopen. "Het gaat een keertje komen natuurlijk."