Arnhem en omstreken

Kijkcijferkanonnen en aangiftes, rond Peter Gillis is het nooit saai

Peter Gillis.
Peter Gillis. © ANP
ARNHEM - Realityster, zakenman, levensgenieter, rouwdouwer én luis in de pels van de gemeente Arnhem. Dát is Peter Gillis in een notendop. De 61-jarige Brabander en multimiljonair maakte naam als eigenaar van vakantieparkgigant Oostappen Groep, maar ook als gesprekonderwerp in elke roddelrubriek die ons land rijk is. En zó doet die naam bij iedereen wel een belletje rinkelen.
Massa is Kassa is de naam van de realityshow van Peter Gillis bij SBS6. De titel verwijst naar het omvangrijke lichaam van Gillis, maar ook naar zijn voortvarende aanpak als ondernemer. Zijn jonge jaren bracht hij vooral door op een camping in het Brabantse Rijen, een voorbode van het vakantie-imperium waarmee hij uiteindelijk een fortuin én een topnotering in de Quote 500 vergaarde.

Vakantieparkgigant

De aankoop van Camping en strandbad Oostappen in Asten was in 1986 het begin van zijn vakantieparkgigant. Oostappen Groep Vakantieparken - geschatte jaaromzet 45 miljoen euro - telt nu in totaal 15.000 slaapplekken in elf parken in Nederland en België, waarvan Vakantiepark Arnhem aan de Kemperbergerweg in Arnhem het enige in Gelderland is.
Met dat vakantiepark ligt Arnhem al langer in de clinch. De gemeente trok eerder ten strijde tegen permanente bewoning op het park, dat destijds vooral arbeidsmigranten trok en het stempel 'probleemcamping' kreeg. Vorige week trok burgemeester Ahmed Marcouch de horecavergunning van het park in. "Je wilt als overheid geen foute ondernemers faciliteren", aldus de burgemeester. Hij stuurde handhavers op pad toen het park de regels vervolgens aan de laars lapte en tóch de horecavoorziening opende.

Overhoop met autoriteiten

Het is zeker niet de eerste keer dat Gillis en Oostappen Groep overhoop liggen met de autoriteiten. In 2019 viel de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) het hoofdkantoor van het bedrijf binnen, onder meer wegens vermoedens van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Daarnaast richten onder meer de gemeenten Terneuzen, Cranendonck en Valkenswaard hun pijlen op de onderneming wegens overtredingen.

Aangifte door ex

En dan is er nog het bewogen privéleven van Peter Gillis, en dan vooral de aangifte van mishandeling en bedreiging die zijn ex Nicol Kremers tegen hem deed. Die zaak zou eind augustus voor de rechter komen, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten meer tijd nodig te hebben voor onderzoek.
Gedoe of niet, Peter Gillis en zijn realityshow Massa is Kassa trekken wekelijks nog ongeveer 400.000 kijkers kijkers naar SBS6. Toch zit de klad in die cijfers, want eerder was de serie met het dubbele aantal kijkers een groter kijkcijferkanon.