Arnhem en omstreken

Nashara bezorgd: kat rent brandende supermarkt in

Nashara maakt zich zorgen om een van haar vier katten.
Nashara maakt zich zorgen om een van haar vier katten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De schrik zit er goed in bij de bewoners van de appartementen aan de Vrij Nederlandstraat. Zij moesten hals over kop hun woning verlaten, omdat twee winkels onder de appartementen in brand stonden. "Ik lag te slapen, toen mijn bovenbuurman ineens op de deur bonkte."
Terwijl de brandweer aan het nablussen is, kijken bewoners van de woningen boven de DekaMarkt gelaten toe. "Ik dacht dat het wel meeviel", zegt Lorens. Zijn bovenbuurman bonkte op de deur om hem te waarschuwen dat er brand was. "Maar toen ik me omdraaide, zag ik de rook al naar boven komen. Mijn vriendin en ik wilden via de trap naar beneden, maar het stond helemaal vol van de rook. We hebben de hond opgepakt, en zijn snel via het dakterras naar buiten gaan."

Drie katten veilig, een vermist

Iets verderop staat Nashara. "Ja, ik sta hier in mijn pyjama", zegt ze gelijk. "Ik lag op bed een podcast te luisteren. Toen ik mijn ogen opendeed stond de hele kamer vol rook." Ze staat met een kat in haar armen te kijken naar de supermarkt. "Ik heb vier katten. Drie daarvan zijn veilig, maar eentje ben ik kwijt. Ze zeggen dat die de supermarkt in is gerend." Ze maakt zich duidelijk zorgen. "Ze zijn nog aan het zoeken, dit is niet leuk."
Haar ouders zijn direct gekomen, om haar te ondersteunen. "Die katten, en haar twee vogels, zijn net haar kinderen", zegt vader Rudy. "Ik hoop echt dat ze de kat kunnen redden, want te lang in de rook is niet goed voor het beestje."

Deel bewoners terug naar huis

In totaal zijn achttien woningen ontruimd vanwege de brand. Een deel van de bewoners mag weer terug naar huis, maar bij een deel van de woningen worden nog metingen verricht. Nashara's moeder hoopt dat de gemeente opvang regelt voor haar dochter. "Dit is de tweede keer in een half jaar dat ze haar huis uit moet, de vorige keer was vanwege waterschade. Ze durft vandaag niet gelijk weer haar huis in, dus ik roep de gemeente op om iets te regelen."
De bovenbuurman van Lorens is afgevoerd naar het ziekenhuis. "Hij had rook ingeademd toen hij ons kwam waarschuwen", zegt Lorens. "We hebben hem net even gebeld, want we zijn hem echt heel dankbaar."
De bewoners weten nog niet of ze terug kunnen keren