Noord-Veluwe

Ruzie om de molen: rechtbank beslist, maar kou blijft in de lucht

Deze molen in Vaassen is het middelpunt van een conflict.
Deze molen in Vaassen is het middelpunt van een conflict. © Google Street View
VAASSEN - Een molen in Vaassen is onderwerp van een bitter conflict. Dat gaat tussen de stichting achter de molen en een theehuis in de molen.
De rechter moest er zelfs aan te pas komen. De stichting achter de molen wilde het bedrijf van het Theehuis uit de molen zetten en drong aan om het huurcontract te verbreken. Maar de rechtbank ging daarin niet mee, tot opluchting van het Eric Veldhuis, eigenaar van Koffie- en Theehuys De Korenmolen. "Wij zijn blij met de uitspraak, zeker", reageert hij.
De molenstichting is teleurgesteld. "Ja, er is teleurstelling dat we nog een tijdje met deze huurder door moeten. Ons hoofddoel is dat we fatsoenlijk door een deur moeten kunnen", reageert voorzitter Wico Ankersmit.
Dat is in dit geval letterlijk: want de deur naar de ruimtes van de molen gaan door het theehuis heen. Ze delen dus dezelfde voordeur.

Conflict sluimert al langer

Het conflict sluimert al langer, en kwam nu voor de rechter. Dat ging over het verbreken van het huurcontract. Het theehuis huurt de molen en exploiteert daar horeca. En ze verhuren e-choppers, een soort elektrische brommers.
Volgens de molenstichting mag dat alleen niet. De rechtbank gaat daar niet in mee, omdat de choppers namelijk al jaren worden verhuurd. “De toenmalige voorzitter heeft er zelfs een ritje op gemaakt en in 2019 op Facebook een ‘like’ gegeven.” Oftewel: de stichting wist dit al jaren.
Een ander punt is de brandveiligheid. Dat gaat over het opladen van de accu's. Het theehuis zegt dat de accu's niet in de molen worden bewaard, dat zou brandgevaarlijk zijn. 's Nachts liggen de accu's ergens anders.

Niet gevraagd om te controleren

De stichting heeft daar twijfels over. Maar, zo zegt de rechtbank: "De afgelopen maanden is geen enkele keer gevraagd om te mogen controleren."
Maar, zegt Ankersmit. "Dat is ook wel heel lastig te controleren als de molen dicht zit. We kunnen zelf niet naar binnen en we hebben dus ook helemaal niet kunnen controleren."
Onzin, vindt Veldhuis. "Ze kunnen gewoon naar de plek waar de accu's 's nachts wel liggen."
De rechtszaak is één ding, voorlopig moeten ze het met elkaar doen. Daarom stelde de rechtbank conflictbemiddeling voor. "Met de huidige slechte verstandhoudingen zal dat niet eenvoudig zijn", stelt de rechter.

Niet van vandaag of gisteren

Dat is dan in ieder geval iets waar beide het wel over eens zijn. "Er zijn allerlei conflicten, dit is niet vandaag of gisteren", reageert Ankersmit.
Beide partijen werden dus door de rechter opgeroepen om bemiddelingsgesprekken te gaan voeren, maar enthousiasme daarover is niet groot. Veldhuis: "Dat hebben we al gedaan, de laatste keer ging het alleen maar over dat we eruit moesten. Toen zijn we snel gestopt."
Ook de stichting staat niet meteen te springen. "Uiteraard staan we daar wel voor open, maar we moeten eerst als stichting in gesprek als iedereen terug van vakantie is. We hebben dit al wel gedaan en dat hoeft toen niets opgeleverd. Op geen enkele wijze is toen meegegaan naar onze kant."
Kortom: de rechtszaak is niet het einde van het conflict en de kou lijkt voorlopig nog niet uit de lucht.