Achterhoek

Museum Lalique neemt derde pand in gebruik: 'Het is een miljoenenproject'

DOESBURG - Museum Lalique in Doesburg groeit alweer uit zijn jasje en neemt daarom deze week een derde pand in gebruik. Het gaat om het eerste gedeelte van De Commanderij. Het hele gebouw wordt in stappen verbouwd tot nieuwe expositieruimte. Zaterdag gaat het eerste gerenoveerde stuk open. De officiële opening is volgend jaar zomer, met een feestje. "Wie het dan komt openen? Ja waar hoop ik op? De burgemeester? Nee, daar ga ik eens goed over nadenken", zegt een trotse voorzitter Santino Melssen.
Glunderend loopt hij door de gloednieuwe ruimtes in De Commanderij. Daar is het nog een drukte van belang. "Ja, er zijn nog zo'n twaalf man werklui aan het werk om alles in orde te maken." Het is een hels kabaal want er wordt nog geboord en gezaagd.
In alle drukte en herrie poetst conservator Benjamin Janssens geconcentreerd en voorzichtig de vitrines. "Die vitrines zijn van glas gemaakt en bij het snijden gebruiken ze snijolie. In het licht zie je dan alle vlekken, daarom het poetsen. Ik ben nog wel een dag of drie bezig schat ik."

'De Da Vinci van de glaskunst'

Het Lalique Museum is opgericht in 2011 en is nu te vinden in twee historische panden in het centrum van Doesburg. De Commanderij wordt dus de derde locatie. Melssen: "Die rijksmonumenten, want dat zijn het, worden wel allemaal met elkaar verbonden. Ik bedoel daarmee dat je met één entreebewijs naar alledrie de plekken kunt."
Het museum is uniek want het toont op uitgebreide schaal het werk van de Franse juwelen- en glasontwerper René Lalique (1860-1945). Melssen: "René Lalique wordt ook wel de Da Vinci van de juwelen- en de glaskunst genoemd. De objecten zijn vervuld van symboliek en geheime details. Hij heeft namelijk veelvuldig met de microscoop gewerkt, waardoor details voor het ongetrainde oog veelal verborgen blijven. Met een vergrootglas kijkend gaat er een wereld voor de bezoeker open."

Verbouwing al in 2015 begonnen

De verbouwing van De Commanderij, het derde pand voor het Lalique Museum, begon al in 2015. Waarom duurt het eigenlijk zo lang voordat hier de deuren voor het publiek open kunnen? Melssen legt uit: "Het is een miljoenenproject, we hebben daar heel veel fondsen voor aangeschreven. En ook particulieren en bijvoorbeeld De Vriendenloterij hebben bijgedragen aan de realisatie."
Kijk naar beelden van de verbouwing:
Het museum wordt naar verwachting volgend jaar geopend
Melssen hoopt dat met de nieuwe ruimte de bezoekers Lalique weer beter weten te vinden: "Vóór corona zaten we op 64.000 bezoekers, dat aantal is gehalveerd. Hoe dat komt? Ik weet het niet, maar ik hoop dat het weer aantrekt. En ik hoop ook dat de eigen Doesburgers en Gelderlanders ons gaan vinden. Nu komt tachtig procent van onze bezoekers vooral uit het westen van het land."

Maar twee van in heel Nederland

De Commanderij is een bijzonder gebouw. In heel Nederland zijn er nog maar twee van dit soort gebouwen te vinden. De Commanderij is van oorsprong een historisch voormalig riddergebouw uit het jaar 1286. Het pand behoorde eens toe aan de Ridderlijke Duitsche Orde. Voordat Lalique er introk, was het in gebruik als pannenkoekenrestaurant.