Gelderse Vallei

Daders opgeblazen kitten zijn sadisten, zegt psycholoog

Zwaar knalvuurwerk.
Zwaar knalvuurwerk. © ANP archief
EDERVEEN - Een lugubere vondst maandagochtend in Ederveen. In een voortuin aan de Hoofdweg lag het halve lichaam van een kitten. Wie doet nou zoiets, vragen ook medewerkers van de Dierenambulance zich af. "Sadisten", zegt een psycholoog.
Samantha van Schaik was maandagochtend aan het werk, toen ze een telefoontje kreeg over een dode kitten die 'een onderdeel miste'. "Dan denk je dat het een poot of een staart is, maar hij bleek zijn hele achterlichaam te missen" vertelt Samantha. "Achteraf hoorde we dat het vuurwerk was, hoe kunnen mensen zoiets doen?"

Wie doet zoiets?

"Hele sadistische mensen", antwoordt psycholoog Nienke Endenburg. Ze is gespecialiseerd in dierenmishandeling. "Of groepen jongeren die elkaar opjutten. Dat zijn eigenlijk de twee groepen mensen die tot zoiets in staat zijn".
Kunnen dit soort personen dan later ook mensen te lijf gaan? "Het kan zeker een signaal zijn. Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse seriemoordenaars allemaal begonnen zijn met het mishandelen en vermoorden van dieren", zegt Endenburg. Hiermee beweert ze niet dat iedereen die dieren mishandelt een seriemoordenaar wordt, maar het is wel een ongunstig teken.

Strengere wetgeving

Momenteel is de maximumstraf voor het mishandelen van dieren drie jaar cel of een boete van 19.500 euro. In mei is er in de Tweede Kamer echter een nieuwe wet aangenomen waarbij de maximumstraf naar vijf jaar gaat en de geldboete naar maximaal 90.000 euro. Ook kunnen mensen die dieren mishandelen een verbod krijgen voor het houden van dieren.
Deze strengere regels zijn echter geen geruststelling voor Nienke: "Die hoge straf wordt bijna nooit opgelegd. Vaak gaat het om een schadevergoeding die de persoon moet betalen. Zolang deze hogere straffen niet opgelegd worden, zal het mensen ook niet afschrikken", aldus de psycholoog.