Arnhem en omstreken / Achterhoek
Gestoken door een bij? Zo valt de pijn mee

DOORWERTH - Gestoken worden door een bij is voor de meeste mensen een pijnlijke aangelegenheid. Voor veel imkers is het bijna vaste prik en toch weerhoudt het ze er er niet van om met de diertjes te werken. Veel bijenhouders zeggen de steek zelfs nauwelijks te voelen. Imker Hans Jansen werkt met honderdduizenden bijen op het landgoed van Kasteel Doorwerth. Hij weet wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de pijn meevalt én, nog belangrijker: hoe je voorkomt dat je wordt gestoken.
"Als er een bij bij je in de buurt komt dan is het verstandig om vooral rustig te blijven", vertelt Jansen. "Bijen zijn normaal gesproken niet agressief, dus ze vliegen vanzelf weer weg. Wild om je heen slaan, verhoogt juist de kans op een bijensteek."
Mocht het onverhoopt toch misgaan dan is het verstandig om de plek waar de bij gestoken heeft zo snel mogelijk uit te zuigen. Op die manier komt er minder gif in het lichaam, waardoor de pijn niet zo heftig zal zijn.
Intrigerende leven
In de bijenstal van Kasteel Doorwerth leven tien volken naast elkaar. Voor de ingang van de kast is het dan ook een enorme drukte van bijen die in razend tempo af- en aanvliegen. Een volk bestaat uit één koningin, een paarhonderd darren (mannetjes) en zo'n 60.000 werksters. Imker Hans Jansen vertelt BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink meer over het intrigerende leven van de bij.
Luister naar de radiobijdrage (1-3)
De bijenstal bevindt zich in de hoek van de boomgaard van het kasteel. In het voorjaar zijn de bijen belangrijk voor het bestuiven van de fruitbomen daar. Een paar keer per jaar worden de bijenkasten opengemaakt om de honing te oogsten. Om de bijen rustig te houden gebruikt Jansen een speciaal trucje.
Luister naar de radiobijdrage (2-3)
De tienduizenden bijen zijn samen in staat om de bijenkast op temperatuur te houden. De ideale temperatuur in de kast is volgens Jansen zo'n 37 tot 38 graden. Ze zijn niet alleen in staat om de temperatuur indien nodig te verhogen, ze kunnen ook koelen.
Reuzenwesp bestrijden
Een vijand van de honingbij is de hoornaar. Als zo'n reuzenwesp in de kast vliegt dan gaan de bijen in de aanval. Ze doden de reuzenwesp niet door te steken. Hiervoor hebben de bijen een effectiever wapen.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.