Arnhem en omstreken

Gelders stroomnetwerk raakt vol: 2500 bedrijven op wachtlijst

Komen er straks 7 windmolens langs de A15?
Komen er straks 7 windmolens langs de A15? © Wikimedia Commons
ARNHEM - In Gelderland gaat het stroomnetwerk langzaam op slot. Dat is een probleem voor nieuwe bedrijven. Een poging om grootverbruikers te motiveren hun elektriciteit flexibel te benutten, leverde weinig op. Daardoor blijft het ontzettend druk op het Gelderse stroomnet.
Inmiddels staan 2500 bedrijven op een wachtlijst voor aansluiting op het net of een verzwaring van hun stroomcapaciteit. Terugleveren met zonnepanelen? Hetzelfde verhaal. Er kan dus bijna niks meer.

Dunne kabels

Ook steeds meer huishoudens willen stroom terugleveren aan het vaste netwerk en krijgen daar dan geld voor terug. Maar dat proces levert steeds meer problemen op. Grote bedrijven die willen verduurzamen kunnen maar moeizaam hun duurzame stroom kwijt.
Daarnaast wordt ook het aanleggen van laadpalen voor elektrische auto's steeds lastiger. "In Gelderland liggen heel veel dunne kabels en die vervangen kost jaren", aldus een woordvoerder van Liander.
Sterker nog: als Liander de verduurzaming van Gelderland wil ondersteunen, moeten 25 duizend transformatorhuisjes worden vervangen. Dat gaat volgens schattingen zeven jaar duren. En niet iedereen wil een transformatorhuisje voor deur, zegt de woordvoerder.
Eerder vandaag ging het stroomnetwerk in Zeeland al op slot en de teruglevering van stroom uit een deel van Flevoland ook.