Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Luchtballon scheert over woonwijk

De luchtballon moest landen in de Velperwaarden.
De luchtballon moest landen in de Velperwaarden. © Martin Slijper/Studio Rheden
VELP - Dinsdagavond trok een luchtballon in Velp enig bekijks, toen deze laag over een woonwijk trok. Anders dan in Nijmegen, betrof het hier geen noodlanding. Dat zegt een betrokkene bij het ballonbedrijf.
Veel Velpenaren stonden dinsdagavond even raar te kijken toen een enorme luchtballon zeer laag over Velp vloog, meldt mediapartner Studio Rheden. Tientallen mensen kwamen kijken of het wel goed ging. Uiteindelijk landde de ballon in de Velperwaarden.
Volgens een betrokkene leek het misschien op een onvoorziene landing, maar dat zou allerminst het geval zijn. "In de lucht kijkt de piloot altijd ruim van tevoren naar geschikte plekken om te landen. In dit geval was het dit weiland. Daarvoor moest hij wel even laag over Velp vliegen."

'Mag overal landen'

Buiten de bebouwde kom mag een luchtballon overal landen. "Mits dat niet tot overlast leidt. Als er bijvoorbeeld vee staat, moet de piloot verder zoeken."
Kan er dan zomaar een ballon in je weiland landen? Ja, zo staat in de Luchtvaartwet. Er geldt dan een recht van overpad. "Maar de crew op de grond vraagt altijd wel netjes aan de eigenaar of ze het materiaal uit het weiland kunnen halen. Dat gebeurt telefonisch of door aan te bellen."

Woonwijk

Dinsdagavond ging het ook mis boven Nijmegen. De luchtballon landde op de kruising van de Johannaweg met de Berg en Dalseweg. Wat er is gebeurd is niet bekend. Volgens de brandweer had de bestuurder van de luchtballon geen andere mogelijkheid meer dan midden op straat te landen, meldt een correspondent ter plaatse. Ook hier raakte er niemand gewond.
De luchtballon bij Velp.
De luchtballon bij Velp. © Omroep Gelderland

Gebeurt wel vaker

In september 2021 moest een luchtballon ook al eens een noodlanding maken in een woonwijk in Nijmegen. De ballon landde begin van de avond langs de Middachtenstraat in de Nijmeegse wijk Hatert.
In de zomer van 2020 scheerde een luchtballon rakelings over huizen in Nijkerk. Het ballonvaartbedrijf gaf na afloop aan dat het 'niks bijzonders' was en dat de ballon over een maïsveld heen achter de woonwijk langs is gevaren en toen in het gras is geland.

Publiek helpt

In diezelfde zomer ging het opnieuw bijna mis in Nijkerk. Veel mensen besloten een kijkje te nemen en staken hun handen uit de mouwen toen de ballon afstevende op een onhandige landingsplek. Door het mandje boven het fietspad richting een veiligere plek te duwen, kwam er alsnog een goed einde aan de landing.
En in juni 2022 ging een ballonlanding zelfs viral op het internet. Op beelden is te zien hoe een luchtballon maar net de overkant van de Rijn haalt. Achteraf zeiden zowel de inzittenden als de ballonvaarder dat er niet veel bijzonders aan de hand was. “Het ging precies als gepland. We doen het vaker zo”, zei eigenaar Christel Kruseman van 4CB Ballonvaarten.