Arnhem en omstreken
Arnhem wil overlast rond Musis Sacrum aanpakken: 'Dramatisch uit de hand gelopen'

ARNHEM - Straatcoaches, intensievere geestelijke gezondheidszorg, een schonere omgeving, meer controle en handhaving en gebiedsverboden. Met die middelen wil de gemeente Arnhem de overlast rond het Arnhemse Musis Sacrum terugdringen. Volgens theaterdirecteur Hans Verbugt is het enorm uit de hand gelopen. "Personeel en publiek voelen zich niet veilig."
De groep die zich ophoudt op de trappen van het Musis Sacrum bestaat volgens wethouder Maurits van de Geijn onder meer uit dak- en thuislozen, mensen met psychische problemen en verward gedrag en kwetsbare EU-burgers. "Er zijn ook mensen die wel een thuis hebben, maar daar toch graag hangen."
'Einde aan maken'
Er wordt drugs gedeald en alcohol gedronken, ziet de wethouder. "Dat levert onveilige situaties op voor omwonenden en voorbijgangers. Een onprettige sfeer. Laatst is dat geëscaleerd in een steekpartij", refereert Van de Geijn naar het incident van vrijdagavond. "Dat speelt zich daar allemaal af en daar willen we een einde aan maken."
Of het opleggen van een gebiedsverbod, zoals de burgemeester aankondigde, niet gewoon een verplaatsing is van het probleem? "Dat is een te simpele vraag", vindt de wethouder. "We willen een hele serie maatregelen nemen. Waaronder handhaving op alcohol en waar nodig een gebiedsverbod. Daarmee verplaats je misschien wel het probleem, maar voorkomen we wel dat grotere groepen samenscholen."
Daarnaast wil hij meer inzetten op straatcoaches, de geestelijke gezondheidszorg intensiveren en de openbare ruimte beter schoonhouden.

Volgens de wethouder is er ook overdag opvang mogelijk voor daklozen. "Maar dat is niet per se wat zij zelf willen. Ze gaan er vaak op uit. Trekken door de stad om ook links en rechts nog wat te verdienen. Degenen die wel een kamer hebben bij het Leger des Heils, gaan daar ook niet de hele dag zitten. Die leven ook gewoon, net als jij en ik." De wethouder somt nog wat opvang- en dagbestedingsmogelijkheden op. "We hebben best wel wat."
'Terug naar land van herkomst'
Toch kunnen er door samenkomsten bij mooi weer dusdanig grote groepen ontstaan 'die je eigenlijk niet wilt', ziet Van de Geijn. De Lauwersgracht wil hij 'vrij en toegankelijk hebben voor iedereen'. "Maar we leven in een grote stad. Een beetje overlast, hoort daar soms ook bij. Bij Musis is nu eenmaal een grote overkapping waar mensen lang droog kunnen staan. Dus het nodigt uit om daar te komen. Zolang dat niet tot overlast leidt, is dat ook niet erg. Dus we zullen het er ook een beetje mee moeten doen."
Toch moet aan de ontwikkelingen die hij nu ziet paal en perk worden gesteld. "We willen het terugdringen. Helemaal oplossen of voorkomen, gaat niet lukken. Het liefst willen wij mensen natuurlijk begeleiden naar werk, wonen of terug naar hun land van herkomst."
We zijn de afgelopen periode vrijwel dagelijks geconfronteerd met overlast, drugsverslaving, drank, ruzies, intimidaties van ons publiek, vernielingen, ingeslagen ruiten, beschadigingen aan ons gebouw en graffiti op onze stoep.
Voor Hans Verbugt, directeur Musis en Stadstheater Arnhem, kunnen die maatregelen niet snel genoeg komen. "Iedereen is welkom om hier te zijn, tot het moment dat het tot overlast leidt." En daar zit volgens hem het probleem. "We zijn de afgelopen periode vrijwel dagelijks geconfronteerd met overlast, drugsverslaving, drank, ruzies, intimidaties van ons publiek, vernielingen, ingeslagen ruiten, beschadigingen aan ons gebouw en graffiti op onze stoep. Ze doen hun behoeftes daar en nemen grote honden mee."
'Dweilen met de kraan open'
Het is 'dramatisch uit de hand gelopen', ervaart de theaterdirecteur. De politie wordt volgens hem een aantal keren per dag gebeld. Die is er dan ook snel, is zijn ervaring. "Dan worden de jongens en meisjes aangesproken en soms weggestuurd. Maar als de politie vertrekt, verzamelen ze zich weer. Het lijkt dweilen met de kraan open."
Verbugt is overtuigd dat een groot deel van deze doelgroep zorg nodig heeft. "Ik denk dat die vooral ontbreekt. Als je geen dagvoorziening hebt, is dit begrijpelijkerwijs een fijne plek om rond te hangen. Maar voor ons heel erg vervelend. Met name in de avonden voelen ons personeel en publiek zich niet veilig."