Rijk van Nijmegen
Zo wordt Nijmegen weer schoongemaakt na de Vierdaagsefeesten

NIJMEGEN - Als een geoliede machine ruimt een ploeg van afvalbedrijf Dar deze zaterdag de straten in de binnenstad van Nijmegen op. Die liggen na zeven dagen Vierdaagsefeesten vol met bekers, drankenkartonnen en snackverpakkingen. Sinds de opkomst van de plasticbeker die ingeruild kan worden, ligt er minder rommel.
Voor dag en dauw begonnen de medewerkers van het reinigingsbedrijf zaterdagmorgen. Terwijl zij de Waalstad weer spic en span maken, drinken enkele feestgangers hun laatste biertje in de kroeg nog op.
Feestje voor schoonmakers
Voor de medewerkers van Dar is de Vierdaagse een jaarlijks terugkerend feest, vertelt Ceriel. Hij komt uit Grave, maar komt graag schoonmaken in Nijmegen. "Vanochtend ging mijn wekker al om half vijf, maar dat is niet erg want dit is eigenlijk heel gezellig. Het is een leuke klus en zo nu en dan maak je een praatje met mensen die nog op straat zijn. Dan maak je selfies en zo."
Kijk hoe er wordt opgeruimd in de binnenstad van Nijmegen:
De grote schoonmaak is begonnen
Ook Youri vindt het op deze vroege zaterdagmorgen gewoon leuk werken. Hij bestuurt een veegwagen die troep veegt en opzuigt. Yourie weet exact hoeveel werk hij verzet: "Ik haal zo'n 2000 kilo per vracht op. Tel daarbij alles wat de collega's ophalen, en samen zal het een paar ton aan troep zijn die wij hebben opgeruimd."
Plasticbekers
Net als vorig jaar werken ze bij de Vierdaagsefeesten met een systeem met circulaire drinkbekers. Bij het eerste drankje betaalt de bezoeker eenmalig vijftig cent. Is de beker leeg en ga je voor de volgende ronde, dan kan de beker bij je nieuwe drankje worden omgeruild. Vanaf het tweede drankje betaalt de feestganger alleen de consumptieprijs van het drankje.
Iets minder dan zestig procent van de bekers werd in 2022 volledig gerecycled. Volgens Dar konden van de 20.000 kilo plastic bekers zo'n 2,4 miljoen nieuwe bekers gemaakt worden.