Stedendriehoek
Deze uitvinding van Bart en Bram moet dé oplossing tegen blauwalg zijn

APELDOORN - De blauwalg is elke zomer een terugkerend probleem, maar niet lang meer als het aan Bart Keurhorst en Bram van Zantvoort uit Twello ligt. De jonge ingenieurs hebben een zuiveringsvlot ontwikkeld dat blauwalg moet tegengaan. In de vijver van het Zuiderpark in Apeldoorn wordt het vlot getest.
Al een aantal maanden ligt het vlot in het water. Het is nog een experiment, benadrukken de mannen. Het vlot zuivert het water om de groei van blauwalg tegen te aan. Daarnaast zitten er sensoren in om de waterkwaliteit te meten.
Blauwalgen zijn bacteriën die van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water leven. Ze hopen zich op bij warm weer en maken gifstoffen aan die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Nadat je in aanraking bent gekomen met blauwalgen kun je last krijgen van huiduitslag, geïrriteerde ogen of maagproblemen. Het advies is om goed af te spoelen onder de douche.
'Voorkomen beter dan genezen'
Het vlot is een catamaran met zonnepanelen erop, die met de zon meebewegen. Systemen pompen zuurstof in het water en het water gaat door een schelpenfilter. Met de bekende leus 'voorkomen is beter dan genezen' is het de bedoeling dat het vlot in het voorjaar in het water wordt geplaatst, zodat het water behandeld wordt voordat er in de zomer blauwalg ontstaat.
Schoolproject
Met medewerking van het Waterschap Vallei en Veluwe ligt het vlot nu in een vijver in Apeldoorn. Het waterschap is enthousiast over het idee van Bart en Bram. "Deze nieuwe techniek is ook relatief energie-arm", zegt Frans de Bles van het waterschap. "We gaan nu met de ontwikkelaars kijken of we op meer manier water kunnen filteren om blauwalg te bestrijden."

Het avontuur begon jaren geleden als schoolproject. "Negen jaar geleden wilden we al kijken of we de problematiek van de blauwalg konden oplossen", vertelt Bram. "Daar is uiteindelijk dit vlot uitgerold. We werken nu met een schelpenfilter. Maar er zijn ook mogelijkheden met een drijvend eiland, waarbij je het water door een stuk groen laat gaan."
'Veelbelovend'
Fons Smolders, blauwalgexpert bij de Radboud Universiteit noemt de techniek van Bram en Bart 'veelbelovend'. De hoogleraar Aquatische Ecologie is met name enthousiast over het filteren van water en het rondpompen van zuurstof in de plas. "Het zuurstofgehalte is belangrijk bij het vrijkomen van fosfor en dus bij de groei van algen. Deze techniek om wateren te beluchten, kan in veel wateren zorgen voor een betere waterkwaliteit".
Twee Willie Wortels uit Twello bestrijden blauwalg