Rijk van Nijmegen

Zussen lopen 4Daagse om verliezen te verwerken

Saskia en Katja doen hun verhaal bij Harm Edens.
Saskia en Katja doen hun verhaal bij Harm Edens. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Katja en Saskia zijn twee zussen. Zij lopen dit jaar samen de Vierdaagse. En dat wordt een zware Vierdaagse, om meerdere redenen. Bijvoorbeeld doordat Katja vorig jaar augustus haar dochter van 21 verloor.
De twee zussen doen hun verhaal bij Harm Edens voor het Vierdaagsejournaal. Ze vonden elkaar zeven jaar geleden in het wandelen, daarvoor spraken ze elkaar bijna nooit. Dit jaar werd besloten dat de twee samen de Vierdaagse gingen lopen, maar dat dreigde ook nog bijna mis te gaan.
Saskia brak namelijk haar middenvoetsbeentje. "Dat gebeurde op 20 mei. Ik zat in het gips. Ik zou eindelijk met mijn zus gaan lopen, maar het werd tricky. Ik heb toen afgesproken dat mijn zus alleen zou gaan lopen als ik het niet zou halen, maar gelukkig is het goed gekomen."

Heftig jaar

Het was maar een kleinigheidje in een heftig jaar voor de twee. "Ons mam is 1,5 jaar geleden overleden", vertellen ze. "Daarnaast is ook mijn dochter overleden, ze was 21 en erg ziek. Geestelijk en lichamelijk. Ze heeft uiteindelijk zelf de stekker eruit getrokken", zegt Katja.
Dat maakte het jaar nog lastiger. "Ik heb het er nog heel moeilijk mee, maar ze heeft me geleerd dat liefde loslaten is. Al denk ik niet dat ik er overheen kom. Tijdens het wandelen praten we er wel over. Daarnaast hebben we een shirtje gemaakt met de tekst: ik heb geen therapie nodig, ik wandel."

Man ernstig ziek

Het kon blijkbaar allemaal nog erger, vertelt Saskia. "Mijn man werd ook ziek. Hij heeft een ongeneeslijke vorm van beenmergkanker."
Maar het geeft de twee wel alle kracht om samen de finish te halen. "We gaan gewoon voetje voor voetje zetten en dan gaan we de eindstreep halen", besluit Katja.
Het hele gesprek met Katja en Saskia is te zien in het Vierdaagsejournaal.

Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.