Rijk van Nijmegen

Biertje bij 4Daagse is peperduur en dat blijft zo

Bier is tijdens de feesten niet goedkoop.
Bier is tijdens de feesten niet goedkoop. © Bart Nijs fotografie/Vierdaagsefeesten
NIJMEGEN - Het is het gesprek van de dag onder de feestgangers: de prijzen van het voedsel en drank tijdens de Vierdaagsefeesten. Een eerste biertje kost al snel meer dan vier euro en een frietje op het eiland 6,50 euro. "Maar dat moeten we wel accepteren", zegt burgemeester Hubert Bruls.
Hoewel er dit jaar weinig te klagen valt over het weer of over andere zaken tijdens de 4Daagse, merkt de burgervader dat er wel wordt 'genuild' over de prijzen van de horeca. "Dat snap ik ook wel. Het zijn hoge prijzen", zegt Bruls tegenover Radio Gelderland.
Maar, zegt hij meteen, "je bent niet verplicht om een biertje te kopen." Wie een 0,4 liter bier Grolsch Weizen koopt betaalt, inclusief 50 cent statiegeld voor het glas, 8,45 euro. Een klein biertje is inclusief statiegeld 4,20 euro. "Dat zijn inderdaad forse prijzen. Maar wie naar het festival Emporium ging in Wijchen moest entree betalen en daar was de consumptieprijs hetzelfde", vertelt de Nijmeegse burgervader.

Eigen drank verboden

Het is niet toegestaan om eigen drank mee te nemen naar de feesten. Dus daarop besparen kan ook niet. Er wordt ook streng op gecontroleerd. Wie van tevoren een biertje wil kopen, kan dat nog wel in de supermarkt doen. Maar Bruls was daar eerder al kritisch op. "Het kan niet zo zijn dat horecaondernemers veel investeren om een gigantisch feest mogelijk te maken en dat anderen daarvan profiteren zonder iets bij te dragen."

'Horeca wel erg goedkoop geweest'

Dus een biertje in Nijmegen kost je deze dagen wel wat. Bruls zegt dat die prijzen ook wel logisch zijn in de huidige tijd. "De horeca is misschien ook wel erg goedkoop geweest. Kijk maar naar het salaris van het personeel, dat lag ook laag. En we moeten beseffen dat we niet alles voor een appel en een ei kan. Als je ziet wat er allemaal georganiseerd wordt, welke artiesten er optreden. Dat moet toch ergens door betaald worden. Ik kan het ook niet anders maken."
De prijzen bij een bar op de Vierdaagsefeesten.
De prijzen bij een bar op de Vierdaagsefeesten. © Omroep Gelderland
Dat zegt Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder van de Vierdaagsefeesten ook. "De prijzen zijn best aan de hoge kant, maar als je kijkt wat je ervoor krijgt is het misschien niet heel erg duur. "Bier meenemen is verboden. Dus als iedereen gewoon zijn drankje aan de bar blijft bestellen, hoop ik dat wij de prijzen laag kunnen houden."
En van de Vierdaagsefeesten een betaald festival maken gaat ook niks aan de prijzen veranderen, zegt burgemeester Bruls. "Het is gewoon kiezen of delen. Met entreeheffing worden de prijzen niet heel veel lager, ik denk zelfs gewoon hetzelfde."