liveblog | 18 juli

Eerste lopers binnen • uitvaller na 3 kilometer

De 4Daagse is begonnen. Al het nieuws over het populairste evenement van Nederland lees je in dit liveblog.
Laatst bijgewerkt: 18 juli, 13:09 uur
13:09

Gezelligheid in Bemmel

We zijn live bij de 4Daagse in Bemmel!
12:24

Eerste lopers binnen

De eerste deelnemers hebben de wandeldag alweer afgerond. Een militair en een rolstoeler kwamen kort na elkaar voor 10.00 uur over de finish. Er is elk jaar een kleine groep op het parcours van de 50 kilometer die probeert om als eerste terug te komen in Nijmegen, maar snelwandelen en hardlopen is volgens de reglementen van de Vierdaagse verboden.
De organisatie van de Vierdaagse laat dit jaar voor het eerst een safetycar voor de wandelaars uit rijden om te controleren of de parcoursen klaar en dus veilig zijn voor de wandelaars. Onder de snelle wandelaars was daarover dinsdagmorgen irritatie, aangezien het verboden is om de safetycar in te halen. Lopers die zich daar niet aan houden doen dat op eigen risico. Ze lopen de kans om een mobiele controlepost onderweg te missen. Dat betekent diskwalificatie bij terugkomst in Nijmegen.
12:15

Eerste uitvaller al na 3 kilometer

Er is veel ophef over de 'omgekeerde bezemwagen', maar de echte bezemwagen is ook al weer helemaal in touw vandaag. Sterker nog, zij hebben de eerste uitvaller al gesignaleerd, zo vertellen ze aan Harm Edens. "Dat gebeurde al na drie kilometer. Hij is van een stoepje gevallen en nu heel kortademig", vertelt een medewerker van het Rode Kruis in de bezemwagen. "Die man had een tijdje terug een herseninfarct gehad, probeerde het wel. Maar het ging toch niet."
De medewerkster van de bezemwagen.
De medewerkster van de bezemwagen. © Omroep Gelderland
12:00

Een opvallende verschijning op de route

Een opvallende deelnemer dit jaar. Koekiemonster doet namelijk mee aan de 4Daagse. Peter de Looze, de echte naam van dit blauwe monster, is daarmee een van de opvallendste verschijningen in het Nijmeegse wandelcircus.
"Als er een briesje komt, gaat het wel. Maar het is vooral windstil. Dus best wel warm." Peter lijkt na een paar kilometer al een beetje spijt te hebben van zijn opvallende outfit.
Peter loopt als koekiemonster.
Peter loopt als koekiemonster. © Omroep Gelderland
11:30

Lachen onderweg

De foto's van wandelaars vanaf de route komen nu ook weer binnen. Er wordt gelachen, de zon schijnt en het is prima wandelweer.
De wandelaars genieten onderweg.
De wandelaars genieten onderweg. © Omroep Gelderland
10:24

De 4Daagse is voor zoon Steven en vader Phillip enorm speciaal

Je komt deze week een hoop mooie verhalen tegen op de route. Zo ook die van vader en zoon Phillip en Steven. Zij lopen dit jaar al voor de 10e keer samen de Vierdaagse. Steven's ouders zijn gescheiden, maar tijdens de Vierdaagse is het het perfecte moment om aan hun vader-zoon band te werken.
"We lopen nu al voor de tiende keer samen. De eerste keer liep hij mee als verzorger van mij en daarna zijn we samen steeds verder gaan lopen. Mijn vader loopt dan wel een andere afstand, maar we komen elkaar altijd weer tegen op de route. Dat geeft een heel mooi vader-zoon gevoel, elk jaar weer", vertelt Steven. "Het is een moment om naar uit te leven, we kijken er ook altijd met plezier naar. We kunnen mooi samen met elkaar optrekken deze dagen. Samen plezier hebben en samen pijn hebben. Zo slepen we elkaar er toch doorheen."
Vader Phillip slaat een arm om zijn zoon heen. "Soms is de 4Daagse mentaal echt zwaar, maar als je samen loopt vliegen de kilometers onder je vandaan. Dat geeft zo'n goed gevoel. Helemaal als je dat met je zoon kan doen." Steven waardeert het ook dat zijn zoon dan extra moeite doet voor hem. "We slapen hier altijd met een groep in een school, maar ondanks het feit dat Steven in Cuijk woont, slaapt hij ook bij ons. Dat is mooi."
Emoties bij vader en zoon, die alweer 10 jaar samen lopen.
Emoties bij vader en zoon, die alweer 10 jaar samen lopen. © Omroep Gelderland