Rijk van Nijmegen

Woede om veiligheidsauto 4Daagse

Links de safety car
Links de safety car © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Na twee coronajaren en een onvolledige editie door de hitte is dinsdagmorgen eindelijk weer een normale Nijmeegse 4Daagse begonnen. Zo'n 43.500 deelnemers vertrokken in alle vroegte vanaf de Wedren en dat zorgde meteen voor gedoe.
Dit jaar rijdt namelijk voor het eerst een zogeheten safety car voor de deelnemers uit. Tot grote frustratie van snelle wandelaars en rolstoelers mag deze veiligheidsauto niet worden ingehaald. De organisatie van de 4Daagse wil hiermee voorkomen dat deelnemers die snel willen finishen in gevaarlijke situaties terechtkomen.
Wie de safety car toch inhaalt, loopt het risico gediskwalificeerd te worden. "Ik vind het heel erg kinderachtig. Ze zouden het parcours controleren, niet de mensen", foetert een wandelaar. "Wij bepalen toch hoe we lopen." Ook andere deelnemers zijn woedend.

We zijn begonnen!

Marsleider Henny Sackers gaf om 04.00 uur het traditionele startschot. De 4Daagselopers werden direct na de start uitgezwaaid door feestgangers die net een avondje stappen op de Vierdaagsefeesten achter de rug hadden. De wandelaars lopen op blauwe dinsdag onder meer door Lent, Huissen, Arnhem-Zuid, Elst en Oosterhout.
Kijk naar beelden van de start van de Nijmeegse 4Daagse:
Startschot 105e editie 4Daagse

Dit zijn leuke weetjes

Wist je dat?
- Er lopers meedoen van over de hele wereld. Bijvoorbeeld iemand uit Puerto Rico, Mauritius, Taiwan en Uruguay.
- Dat 4 op de 10 lopers de 40 kilometer lopen.
- Er meer mannen dan vrouwen meelopen.
- Twee 91+'ers zich hebben ingeschreven.
- De meeste wandelaars uit Gelderland komen. Dat zijn er ongeveer 13.000. Daarvan komen er ongeveer 4.000 uit Nijmegen.