Rivierengebied

Vogelgriep kost dierenambulances klauwen vol geld: 'We redden het zo niet'

Dieren worden in dit hok getest op vogelgriep
Dieren worden in dit hok getest op vogelgriep © Omroep Gelderland
CULEMBORG - 32.000 euro. Dat was de dierenambulance in Culemborg vorig jaar kwijt aan de vogelgriep. “Mondkapjes, wegwerphandschoenen, overalls, schorten, alles wat je maar nodig hebt voor het veilig ruimen van vogelgriepslachtoffers”, vertelt Gerrit de Boom van die dierenambulance.
En dat hakt er flink in. Tegelijkertijd komt er amper geld van het Rijk, dat was een bedrag van 100.000 euro voor alle Dierenambulances. “Ik denk dat ze het in Den Haag niet helemaal snappen”, reageert de Boom van de Dierenambulance Vianen en Omstreken, die dan weer in Culemborg zit. “Er zijn alleen al 90 Dierenambulance-stichtingen.”
Oftewel: zwaar onvoldoende, dit geld. “Dit gaat gewoon Dierenambulances kosten, die kunnen dit niet allemaal betalen”, denkt De Boom. “Als wij die 32.000 euro elk jaar kwijt zijn, redden we het ook niet. Er is geen stichting in Nederland die zo’n onvoorzien bedrag elk jaar kan betalen.”

Soms vergoeding van gemeente of grondeigenaar

Uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat dierenorganisaties soms een vergoeding krijgen voor de vogelgriep. Bijvoorbeeld via de gemeente of via de eigenaar van de grond waar de dieren gevonden zijn.
"Wij hebben gelukkig goede afspraken met de gemeentes gemaakt", reageert Petra de Jong van de Dierenambulance op de Noord-West Veluwe. "Maar we moeten het allemaal maar wel doen. Als het landelijk geregeld zou zijn, dan zou het voor elke dierenambulance hetzelfde zijn."
"Het is lastig om in het algemeen daar geld voor te krijgen", ziet Wilma van den Boogert van Dierenzorg Nederrijn. "Wij krijgen geld via Dierenlot, dat scheelt enorm veel. Maar in het algemeen is de dierenambulance wel een beetje een ondergeschoven kindje."

'Schandalig dat er geen steun komt'

Dierenorganisaties vroegen onlangs ook om geld bij de provincie. Maar het voorstel haalde geen meerderheid: de coalitie stemde tegen: de kosten voor vogelgriep moeten volgens hen vooral betaald worden door het Rijk. “Het is een politiek spelletje”, vindt De Boom. Iedereen wijst naar elkaar. “En nu hebben we geen regering meer en schuiven we het weer een jaartje door. En wij mogen gewoon blijven betalen.”
Dat er geen geld van het Rijk komt, vindt Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren niet uit te leggen. "Het is schandalig dat sommige wildopvangcentra de laatste jaren moesten sluiten en vele anderen niet meer lang rond kunnen komen omdat ze geen enkele financiële steun van het Rijk krijgen”, reageert hij.

'Wij lopen de hele dag in het veld'

En dan is het allerbelangrijkste volgens De Boom nog niet eens in beeld gekomen. “De signaleringsfunctie die wij hebben”, stelt hij. “Wij lopen de hele dag in het veld en zien als vogels afwijkend gedrag vertonen en er moet worden ingegrepen.”
Ook Wassenberg noemt de signaleringsfunctie voor vogelgriep cruciaal. “Als dit soort organisaties hun werk niet meer kunnen uitvoeren en zieke vogels niet meer opgehaald kunnen worden, is het gevaar groot dat vogelgriep zich makkelijker en sneller door Nederland kan verspreiden.”
Hij is blij met de compensatie van een ton. “Maar er is dus nog steeds geen structurele financiële ondersteuning. Dat vind ik werkelijk onbegrijpelijk.”
Overheden willen niet betalen.