Arnhem en omstreken

Vrouw (90) gedwongen geld af te staan

Deze man wordt in zeker drie zaken gezocht voor bankmedewerkerfraude.
Deze man wordt in zeker drie zaken gezocht voor bankmedewerkerfraude. © politie/Plaats Delict
DOORWERTH - Criminelen slaan een andere toon aan bij het oplichten van ouderen met bankmedewerkerfraude. Een vrouw van 90 jaar uit Doorwerth werd aan de telefoon bedreigd. Een plaatsgenote van haar werd geïntimideerd en verloor 8000 euro. Steeds kwam dezelfde persoon aan de deur om geld en bankpassen op te halen.
Om met de bedreiging te beginnen: de persoon die zei namens de bank te bellen vertelde onder meer dat er iets met de vrouw zou gebeuren als ze niet zou meewerken. Ze voelde zich daardoor gedwongen geld af te staan.
Een zogenaamde koerier haalde geld en bankpassen op. Materiële schade voor de vrouw: bijna 1800 euro.
Diezelfde koerier, blijkt uit beelden van het opsporingsprogramma Plaats Delict, is ook betrokken bij een andere oplichtingszaak in Doorwerth en in Oosterbeek. In Oosterbeek werd een slachtoffer urenlang aan de praat gehouden. De beller overtuigde haar dat ze geen contant geld in huis mocht hebben. De koerier haalde de cash en een bankpas op bij de vrouw en pinde duizend euro.
Die tweede zaak in Doorwerth betekende een buit van 8000 euro. De vrouw kreeg te horen dat geprobeerd was geld van de rekening te halen, maar de beller ging een stapje verder en vertelde dat het huis van de vrouw op een lijst stond om te worden beroofd.
Een koerier zou de waardevolle bezittingen, in dit geval sieraden, ophalen en ook bankpassen. Op beelden van Plaats Delict is te zien dat het weer dezelfde koerier is.
Koerier slaat drie keer toe

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie).