Rijk van Nijmegen

Rob Jetten wil lijsttrekker D66 worden

Rob Jetten op het Binnenhof.
Rob Jetten op het Binnenhof. © ANP
BERG EN DAL - Rob Jetten wil Sigrid Kaag opvolgen als lijsttrekker van D66. Dat zegt hij in een interview met het AD. Het is volgens hem 'tijd voor een nieuwe generatie' en Jetten zegt 'de jeugdigheid, de ervaring en de bereidheid om samen dingen op te lossen' te brengen.
"Het is nodig dat er een nieuwe politieke generatie aan het roer komt, die wat minder dat verleden met zich meesleept en open en onbevangen probeert de zaken op te lossen", zegt de inwoner van Berg en Dal. De huidig demissionair minister voor Klimaat en Energie zegt in de krant dat hij 'nieuwe energie voor Nederland wil' en zichzelf te zien als iemand 'die verschillen durft te overbruggen en problemen oplost'.
Eerder deze week werd duidelijk dat Kaag bij de komende verkiezingen geen lijsttrekker van D66 wordt en de politiek verlaat. Of Jetten ook daadwerkelijk de nummer één mag worden is niet zeker, want D66 organiseert lijsttrekkersverkiezingen. "Ik hoop natuurlijk op veel steun bij de partij, niet alleen uit de top, maar ook van de gewone leden die straks campagne moeten voeren op straat.", zegt de 36-jarige politicus tegen de krant.

Lagere energierekening

Volgens het AD wil Jetten graag door als minister. "Die klimaatcrisis is een van de grootste bedreigingen voor de hele planeet", zegt hij. Hij wil er onder meer voor zorgen dat mensen een lagere energierekening krijgen. Ook hamert hij volgens de krant op goede banen in een groene economie.
Jetten kwam in 2017 namens D66 in de Tweede Kamer en volgde na een jaar Alexander Pechtold op als fractievoorzitter. Vorig jaar januari werd hij benoemd tot minister. Voordat hij in de landelijke politiek werkte, werkte hij bij spoorbeheerder ProRail. Ook was hij voorzitter van de jongerentak van D66 (Jonge Democraten) en zat hij namens D66 in de gemeenteraad van Nijmegen.