Gelderland
Jongeren naar de kerk? 'Dan moet je het echt anders aanpakken'

"Als je jongeren naar de kerk wil krijgen, moet je dat wel anders aanpakken", zegt theologe Tabitha van Krimpen. "Want waarom zouden zij bijvoorbeeld op zondagmorgen naar de kerk gaan?", dat vraagt de Culemborgse zich hardop af in het programma De Week van Gelderland.
De 25-jarige Van Krimpen was vrijdag te gast in het programma op te spreken over haar net uitgekomen boek ‘Bottom-up kerk’. Daarin houdt ze een pleidooi voor een kerk die meer oog heeft voor de mensen aan de onderkant en minder voor de hiërarchische structuur van de kerkgenootschappen. De kerk zou volgens haar ‘meer met de voeten in de modder moeten staan’.
Bottom-up is een begrip uit de bedrijfskunde. Van Krimpen studeerde naast theologie ook bedrijfskunde en denkt dat kerk daar nog een hoop van kan leren. De toekomst van veel kerken en geloofsgemeenschappen staat onder druk, zij hebben volgens haar hun langste tijd gehad.
De massale sluiting van kerken in Gelderland komt dan ook niet uit de lucht vallen, zegt ze. “In een dorp als Barneveld worden kerken wel goed bezocht, maar dat heeft ook met de cultuur te maken, waarbij er verwacht wordt dat je op zondagochtend naar de kerk gaat,” zegt Van Krimpen. “Maar ook daar zitten mensen tussen die mentaal al zijn afgehaakt.”
'Speeddate in de kerk'
In plaats van zich te focussen op hoe ze meer mensen naar hun kerk krijgen, kunnen kerken beter zich beter aanpassen aan de vraag en kijken waar de doelgroep mee bezig is, vertelt de theologe. Haar eigen generatie, twintigers, heeft veel aan het hoofd. “Ze maken zich zorgen over de klimaatcrisis, stikstofcrisis, toeslagencrisis, vluchtelingencrisis en de woningmarktcrisis Daarnaast worstelen ze met hun mentale gezondheid. Ze leven in een tijd met weinig bezieling, waarin zogenaamd alles maakbaar is. Maar als het niet lukt om succesvol te worden, heb je dat al snel aan jezelf te danken”.
Zoals iedereen krijgen ook twintigers te maken met levensvragen. ‘’Als iemand in de omgeving doodgaat, oma, ouders, vriend, komen dat soort vragen vanzelf naar boven. Mensen hebben dan behoefte aan verdieping, praten, medeleven. Een van de jongeren die ik sprak, maakte zoiets mee. Ze googelde over de zin van het leven en kwam bij de Islam terecht. Terwijl ze gewoon Nederlands is. Via die weg bezocht ze uiteindelijk een imam om over haar vragen en zoektocht te praten.”
“Als twintigers kunnen kiezen tussen en product of een ervaring, kiezen ze voor de ervaring,” schrijft Van Krimpen. Voor kerken biedt dat kansen, denkt ze. “Maar niet zoals dat nu gaat. De kerk moet dan laagdrempeliger. Ik ben er voorstander van dat kerken niet alleen op zondag open zijn, maar de hele week voor wie dat wil. Maak kerken multifunctioneel, met een inloophuis of een andere een lokale functie, zoals een fitnesscentrum. Gebruik social media, advertenties in de krant of nodig mensen uit voor een zogenaamde speeddate om kennis te maken.”
'Stoelen comfortabeler maken'
Politicus en dierenactivist Niko Koffeman, zelf ook kerkelijk, was ook te gast bij de talkshow en bemoeide zich ook nog even kort met het gesprek. En had misschien nog wel een gouden tip: "Als je jongeren naar de kerk wil krijgen, dan mag je die harde kerkstoelen dan eerst wel eens wat comfortabeler maken!"