Achterhoek
Doorverkocht kaartje kopen voor Zwarte Cross? Zo word je niet opgelicht

LICHTENVOORDE - Veel mensen zijn op zoek naar een ticket voor de Zwarte Cross en daar maken oplichters dankbaar gebruik van. Sommigen bieden passe-partout kaarten aan, die al meer dan vijf jaar niet meer verkocht worden.
Oplichters duiken op waar de nood voor kaarten het hoogst is, zoals bij de Zwarte Cross bijvoorbeeld. Een oplichtersaccount bood op Facebook zwarte kruiskaarten aan, een bericht dat overduidelijk letterlijk vertaald is. Sommigen bieden op Marktplaats driedagenkaarten kaarten aan, dit soort kaarten wordt al meer dan vijf jaar niet meer in de reguliere verkoop verkocht. Oplichters worden steeds gehaaider en steeds slimmer.
De organisatie van Zwarte Cross blijft erop hameren om via Ticketswap tickets te kopen en niet uit te wijken naar externe platformen zoals Marktplaats en Facebook. Eerder gaf een woordvoerster van de Zwarte Cross aan dat men niet in zee moet gaan met externe partijen. "Als je niet binnenkomt doordat je een kaart via een ander platform dan Ticketswap hebt gekocht, dan houdt onze hulp op." Zij werken samen met Ticketswap omdat dit een veilige manier is om kaarten door te verkopen.
Waarom is Ticketswap wél veilig?
Ticketswap is de enige aangesloten partner van de Zwarte Cross. Zij verzorgen na de reguliere ticketverkoop dat de doorverkoop van tickets veilig verloopt. Bij de verkoop van een kaart op ticketswap, wordt de oude code op het ticket ongeldig.
Als iemand anders via Ticketswap jouw kaart koopt, dan krijgt diegene een nieuwe barcode op zijn/haar kaart. Op deze manier kunnen oude codes niet doorverkocht worden. "Het probleem bij andere platformen is dat de oude barcode in de lucht blijft. De oud-eigenaar kan onopgemerkt de verkochte tickets bewaren en deze in principe verder doorverkopen", vertelt een woordvoerder van Ticketswap.
Wat kun je zelf doen tegen oplichting?
Er zijn veel oplichters die de website Ticketswap zo goed mogelijk proberen na te maken. Zij verwijzen dan door naar hun zelfgemaakte pagina waarmee ze je betalingen laten doen of mailtjes sturen met betaalverzoeken. Toch zijn er een aantal dingen waar je zelf op kunt letten als je een Ticketswap-kaart wilt kopen.
Tip 1: Controleer de URL. Links daarvan staat bij een beveiligde website een hangslotje. Wanneer de website niet is beveiligd, staat er een 'i'.
Tip 2:Ticketswap zal nooit in een e-mail vragen om een betaalverzoek of een 'Tikkie'.Wanneer je berichten van 'Ticketswap' krijgt met een link naar een andere website of een bank, dan is deze waarschijnlijk nep.
Tip 3: Adressen van bevestigingsmails van Ticketswap zullen nooit de namen '@gmail, @outlook, @ticketswap.nl, gebruiken. Die zijn onbetrouwbaar en komen niet van Ticketswap. Ticketswap gebruikt zelf het mailadres info@ticketswap.com
Tip 4:Wees voorzichtig met onbekenden die je via Facebook of een ander platform benaderen en je tickets aanbieden.
Alle andere kanalen die tickets aanbieden zijn 'zo betrouwbaar als een vliegende meeuw zonder vleugels', aldus de Zwarte Cross.