Rijk van Nijmegen

In Hatert is het grijs: op naar een Groenere van Prinstererstraat

Sylvana staat in haar voortuin in de Hatert
Sylvana staat in haar voortuin in de Hatert © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - TV-programma De Groenste Straat van Gelderland is naar de Nijmeegse wijk Hatert geweest. Wordt de grijze Groen van Prinstererstraat nu een Groenere Van Prinsterenstraat?
"Ha Opa Tiny", roept Sylvana als ze in haar voortuin staat. Een buurman van een paar deuren verderop loopt langs in de Groen van Prinstererstraat. Een straat in de wijk de Hatert in Nijmegen die niet bekend staat als goede wijk. Maar als het aan de bewoners van deze straat ligt, wonen ze er prima.
"Ik ben alleenstaande moeder met twee kinderen", vertelt Sylvana. "Als ik klusjes ofzo heb, dan helpt de buurman. Ik denk dat onze buurt bekend staat als slechte buurt, maar ik woon hier al 12 jaar heel fijn." Een half jaar geleden was er om de hoek nog een schietpartij terwijl de dochter van Sylvana in de speeltuin is. Sylvana vertelt: "Om het hoekje was het, maar ik heb er niks van meegekregen. Iedere wijk heeft wel iets."

Groen van Prinstererstraat is niet groen

Sylvana heeft een kleine voortuin, maar twee stoelen en een zitje voor haar dochters past net. Op zonnige dagen is het snel warm in de voortuin omdat hij vol ligt met tegels. Maar dat hebben wel meer tuinen in deze straat. De bewoners huren hun huis van woningbouwvereniging Talis en mogen zelf weten wat ze met hun voortuin doen. De meeste bewoners kozen voor 'makkelijk' waardoor de straat nu vooral een aanblik van tegels en grind geeft.
Vandaag gaan er toch een paar buurtbewoners overstag, want eigenlijk houden de meeste best wel van meer kleur. Het team van het tv-programma 'De Groenste Straat van Gelderland' komt met gereedschap en mankracht en geeft de straat meer groen zodat de straatnaam ook beter klopt.
Sylvana woont net als een aantal andere bewoners al een behoorlijke tijd in de straat. Aan de overkant woont een ouder echtpaar. Zij zijn de eerste bewoners en noemen al zo'n 67 jaar de Groen van Prinstererstraat hun thuis. Het echtpaar heeft de straat zien veranderen. Eerst was het nog fleurig, maar net als de rest van de straat ligt hun tuin nu ook vol met stenen.

Gemakkelijk groen

Groencoaches Damiän en Jan-Julius proberen daarom de bewoners van de Nijmeegse straat ervan te overtuigen dat een groene tuin ook best onderhoudsvriendelijk kan zijn. Jan-Julius: "Aan een tuin met stenen heb je juist ook veel onderhoud. Je ziet dat het onkruid tussen de stenen omhoog komt. Als je beplanting hebt en het eenmaal is dichtgegroeid heb je er helemaal geen werk meer aan."
Sylvana krijgt er een paar mooie bloemen bij en ook voor haar deur komen er twee plantenbakken. Want een plantje in de voortuin, ook al is het in een pot of bak, is altijd beter dan helemaal steen.
Wil je zien hoe de straat van grijs naar groen verandert? Kijk dan naar de uitzending van 'De Groenste Straat van Gelderland' of kijk hier voor tuintips.
De Groenste Straat van Gelderland - Nijmegen