Arnhem en omstreken

Gemeente 'machteloos' bij aanpak overlastmeldingen woning fatale brand

De brand in het pand aan de De Wiltstraat.
De brand in het pand aan de De Wiltstraat. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Inspanningen door de gemeente op klachten over de brandveiligheid, maar ook prostitutie, overlast en drugsgebruik vanuit de woning van de fatale brand in de Arnhemse De Wiltstraat, hebben niet tot een passende oplossing geleid. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Betrokkenen toonden een 'machteloos gevoel'. "Wel iets willen, maar niet altijd iets kunnen doen", zei een van hen volgens het rapport.
De brand ontstond in een schuur achter de woning, die is verbouwd om in te wonen. Twee personen kwamen erbij om het leven, waaronder de huurster van de schuur. Een 37-jarige vrouw zit daar nog voor vast. Zij wordt op dit moment psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Haar zaak wordt waarschijnlijk in januari inhoudelijk behandeld.

'Gedaan wat kon worden verwacht'

De onderzoekers van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement schrijven dat de gemeente verschillende acties heeft ondernomen naar aanleiding van meldingen over dit adres om de situatie daar te beëindigen. Vlak voor de brand zou het erop hebben geleken dat de huurster de schuur had verlaten en elders onderdak had gevonden.
Volgens de onderzoekers hebben de gemeente en andere betrokken partijen elkaar goed weten te vinden rondom de overlastmeldingen. Zij hebben gedaan 'wat redelijkerwijs van hen kon worden verwacht'.

Dinsdagmorgen 31 januari ontstaat er brand in een woning aan de De Wiltstraat in Arnhem, in de wijk Sint Marten. De brand blijft nog de hele ochtend woeden. Zeventig buurtbewoners moeten hun huis uit, sommigen zelfs in pyjama.

Die avond wordt tussen de resten een dodelijk slachtoffer gevonden. De volgende ochtend stuit de politie op een tweede stoffelijk overschot. Het zou gaan om een 47-jarige bewoonster van het pand en een 51-jarige vrouw die bij haar op bezoek was. Zeven naastgelegen woningen worden onbewoonbaar verklaard.

De brand was volgens meerdere omwonenden te voorkomen geweest. Bob Ouwens waarschuwde de gemeente al twee jaar voor de brandveiligheid van het pand. Ook zou er sprake zijn van drugsgebruik en prostitutie.

Toch bleef een passende oplossing - waardoor de overlast stopte - ondanks de inspanningen uit, zien de onderzoekers. Ook zijn er periodes nauwelijks tot geen contact onderhouden met de melder. Daardoor was die niet op de hoogte van de stappen die er werden gezet. Uiteindelijk besluit de gemeente na controle dat de huurster niet in de schuur kan blijven.

'Eerst juridisch dichttimmeren'

In de periode voorafgaand aan de brand stagneerde het proces echter. Er zou niet direct zijn gehandeld, omdat ervoor is gekozen om alles 'eerst juridisch helemaal dicht te timmeren'. De melder bleef ondertussen wel overlast ervaren en stuurde onder meer een mail naar de burgemeester waarin hij aangaf dat het 'wachten is op een brand'.
De onderzoekers zien verder dat verschillende meldingen op verschillende plekken en bij verschillende instanties niet automatisch bij elkaar komen, waardoor er geen sprake is van een dossieropbouw. Er zou meer behoefte zijn aan overzicht.
Er wordt geadviseerd om in dit soort schrijnende en complexe zaken een centrale regisseur aan te stellen en onhoudbare situaties eerder met de burgemeester of een wethouder te bespreken.

'Overheid kan niet toveren'

Het stadsbestuur zegt de conclusies en aanbevelingen te omarmen en de werkprocessen aan te gaan scherpen. "Iedereen begrijpt dat ook wij als overheid niet kunnen toveren, maar wel verlangen de Arnhemmers terecht van ons dat wij hen op de hoogte houden van hoe wij aan het werk zijn met hun klacht of melding", stelt burgemeester Ahmed Marcouch.