Rijk van Nijmegen
Met deze gouden tips loop jij de 4Daagse uit

NIJMEGEN - Bij duizenden wandelaars gieren de zenuwen steeds sneller door het lijf, want dinsdag is het zover. Dan begint op de Wedren de 105e editie van de Nijmeegse 4Daagse. Onze verslaggever Teunis van der Poel loopt dit jaar voor de tweede keer mee. Om de kans op succes én het felbegeerde kruisje te vergroten, sprak hij af met twee ervaringsdeskundigen op het gebied van wandelen en fysiotherapie.
"Ieder jaar zeg ik dat ik niet meer meedoe, maar het is een virus. Ik krijg al kippenvel wanneer ik denk aan de 4Daagse. Het komt vanuit je voeten naar boven en geeft zo'n goed gevoel." Aan het woord is Ton Delsink uit Aalten, een wandelaar in hart en nieren. Ton beschikt inmiddels over zo'n vijftig jaar wandelervaring en doet dit jaar voor de 17e keer mee aan de 4Daagse.
Naast goede schoenen, wandelsokken, een korte broek en een hoed draagt Ton tijdens het wandelen een shirt met lange mouwen. “Op die manier hoef ik mijn armen niet in te smeren met zonnebrand en voorkom ik dat ik last krijg van muggen en vallende teken. Ook draag ik om mijn hals een grote zakdoek zodat mijn nek niet verbrandt.” Ton loopt de 4Daagse met een heuptas. “Op die manier voorkom ik dat ik te veel spullen meeneem. Het is allemaal gewicht dat je moet meeslepen."
Gebruik wandelstokjes tegen dikke vingers
Zodra Ton er een aantal kilometer op heeft zitten, haalt hij wandelstokjes uit zijn heuptas. "Wandelaars die lange afstanden lopen, zullen herkennen dat ze op een gegeven moment hele dikke vingers krijgen. Dat komt omdat daar bloed naartoe stroomt. Om te voorkomen dat je met je handen omhoog moet lopen kan je in deze wandelstokjes knijpen. Dat is goed voor de doorbloeding van je handen." (Lees onderaan dit artikel hoe jij jouw eigen wandelstokjes maakt).
Voor lichamelijk advies kan Ton terecht bij zijn zoon Robbin. Als manueel- en fysiotherapeut weet hij als geen ander hoe je overbelasting kan voorkomen.
Loop je eigen tempo
“Wanneer je in een grote groep loopt is het heel makkelijk om mee te lopen in het tempo van de anderen", vertelt Robbin. "Je wordt als het ware meegezogen in dat hogere of juist lagere tempo. Dat kan je op zich wel doen, maar als er een kans is moet je jouw eigen tempo lopen. Dat voorkomt dat je spieren worden overbelast."
Pauzeer niet te lang
Tijdens de 4Daagse is het raadzaam om af en toe de spieren rust te gunnen. "Dan onderbreek je kort het lopen om vervolgens weer goed door te gaan. Maar pauzeer niet te lang", stelt Robbin. "Als je te lang pauzeert is het heel moeilijk om weer op te starten. Dan kunnen je spieren stijf worden en dat kan dan weer vervelend worden met het lopen." Maar wat is niet te lang? Soldaten van de Luchtmobiele Brigade houden als stelregel een maximale pauze aan van twintig minuten.
Ga op tijd naar bed
De Vierdaagsefeesten zijn heel aanlokkelijk om je in onder te dompelen. Robbin: "Maar als je de volgende dag om 04.00 uur start is het verstandig de avond daarvoor rond 21.00 of 22.00 uur naar bed te gaan. Slaap is een vorm van herstel. Zeker tijdens de derde en vierde dag ga je hier profijt van hebben. De 4Daagse is en blijft een uitputtingsslag."
Kijk voor meer 4Daagsetips onderstaande video:
Ton liep 16 keer de 4Daagse én zoon Robbin kent als fysiotherapeut de gevaren van overbelasting
Zo maak jij jouw eigen wandelstokjes:
- Zaag van een bezemsteel twee stukjes hout van 15 centimeter;
- Met een schuurpapiertje vlak je de harde kanten een beetje af;
- Boor in beide houtjes op 1 à 2 cm van de onderkant één gaatje;
- Haal door dit gaatje een touwtje en bindt (of brandt) die aan elkaar zodat je een lusje hebt. Zo blijven de wandelstokjes om je polsen hangen en voorkom je dat je ze kwijtraakt.
Wil je jouw wandelstokjes er een beetje donkerder laten uitzien én lekker laten ruiken? Smeer ze dan licht in met wat lijnzaadolie.