Rivierengebied

Proost! Op het enige kasteel met middeleeuwse bierbrouwerij in Nederland

Ridder René bekijkt een middeleeuwse bierkan.
Ridder René bekijkt een middeleeuwse bierkan. © Omroep Gelderland
AMMERZODEN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse musea en kastelen, want daar kun je de geschiedenis nog echt aanraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag bekijkt Ridder René een middeleeuwse bierkan in een middeleeuwse bierbrouwkelder.
Deze drinkbeker is gevonden in de slotgracht van Kasteel Ammersoyen. En er is vrijwel zeker bier uit gedronken door de bewoners of gasten van het kasteel. En dat bier werd op het kasteel zelf gebrouwen!
Middeleeuwse drinkbeker
Middeleeuwse drinkbeker © Omroep Gelderland

Eigen brouwerij

En dat is echt heel bijzonder. Uit boedelinventarissen in de 16e en 18e eeuw blijkt namelijk dat bij dit kasteel een brouwkelder, een brouwhuis en een mouterij zaten.
Tijdens restauratiewerkzaamheden in 1962 is deze brouwoven aangetroffen in de brouwkelder van het kasteel. Dat is uniek in Nederland, want nergens anders vind je een middeleeuwse brouwoven binnen de muren van een kasteel.
Resten van de middeleeuwse bieroven
Resten van de middeleeuwse bieroven © Omroep Gelderland
De oven werd destijds weer bedekt, maar sinds een paar jaar is de oven weer blootgelegd. Hierboven zie je het gemetselde rooster van baksteen, waarop de brouwketel stond waarin het bier werd gebrouwen. Dat kun je nog duidelijk zien aan de ronde vorm in het rooster.

Proost!

Het is de bedoeling dat de brouwkelder straks weer wordt ingericht als een middeleeuwse bierbrouwerij, zodat bezoekers het brouwproces helemaal kunnen bekijken, ruiken en ervaren. De tentoonstelling moet aan het eind van het jaar klaar zijn.
Ridder René neemt er alvast eentje op:
De Ridder en zijn bier

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.