Rijk van Nijmegen

Zo maak je een groentetuin op een vierkante meter

Zo maak je een eigen bio-tuintje op een vierkante meter.
Zo maak je een eigen bio-tuintje op een vierkante meter. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Eten uit eigen tuin is leuk, lekker en gezond. En je kunt er heel makkelijk mee beginnen, aan een vierkante meter heb je al genoeg. Maar hoe komt die bodem in balans? Hier komen de nodige tips om de eerste eigen groentes te oogsten.
Je bent wat je eet en dat geldt ook voor een plant. Het is belangrijk om een gezonde bodem te hebben. In een gezonde bodem is alles met elkaar verbonden, de wortels, diertjes en schimmels voeden elkaar en houden elkaar in leven. Een gezonde en vruchtbare bodem zorgt voor een gezonde tuin waaruit je kunt eten.

Houd de bodem bedekt

En die bodem wil graag bedekt zijn. Organisch materiaal (bladeren, plantenresten, onkruid of zelfgemaakte compost) verteert en is weer voeding voor de planten die er groeien. Omdat je de planten die erop groeien gaat eten, weet je op die manier ook dat het biologisch is en dat je geen slechte stoffen binnenkrijgt. Als de bodem ziek is, wordt de plant ook ziek.
Verstoor de bodem niet te veel. Laat de planten en diertjes die erin zitten hun werk doen. Dat geeft het beste resultaat. Er ontstaat vanzelf een basis die vocht vasthoudt en waar plantjes op kunnen wortelen.

Tuintje op een vierkante meter

Een klein experiment dat je zo zelf kan doen is de drie gezusters met suikermaïs, klimbonen en pompoen. Plant als eerste de maïs voor juli. Als die 15 centimeter hoog is, kun je de bonen zaden. Deze zullen de maisplant als klimstok gebruiken. Een week na het zaden van de bonen kun je de pompoenplantjes in de grond doen. Deze drie planten steunen elkaar in de groei en houden de bodem gezond en in evenwicht.
En het levert gezonde en gevarieerde voeding op.
Bekijk in de video hieronder hoe je een gezonde bodem in je tuin kan krijgen of behouden.
Biologisch tuinieren kun je op deze manier zelf doen