Rijk van Nijmegen

Rockband Navarone stopt na 15 jaar: 'Toch een huwelijk dat je beëindigt'

De bandleden van Navarone
De bandleden van Navarone © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nijmeegse band Navarone stopt ermee, zo melden de rockers op hun Facebookpagina. Gitarist Roman Huijberghs: “We hebben vijftien jaar lief en leed gedeeld. Het is toch een huwelijk dat je nu beëindigt.”
"De afgelopen 15 jaar hebben we bloed, zweet, tranen, lief, leed, highs, lows en heel veel liefde met elkaar gedeeld. Echter komt aan al het goede een eind, en zijn we nieuwsgierig naar nieuwe expedities buiten Navarone", schrijft de band of Facebook.
Huijbreghs wil er inhoudelijk niet te veel over zeggen. "Ieder staat er op zijn eigen manier in. Maar de grote verscheidenheid tussen ons die vijftien jaar geleden onze kracht was, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de wegen zich gaan scheiden."

Opgepikt door Radio 2

Het einde van de band, die in 2019 de finale bereikte van The Voice of Holland, komt op een verrassend moment. “Maar is er ooit een logisch moment?”, zo vraagt Huijbreghs zich af. Dit jaar bracht Navarone het nieuwe album V uit met daarop onder meer Wire dat door bijvoorbeeld Radio 2 goed werd opgepikt. De sound van V ging wat meer richting de pop.
Het is jammer dat we er na al die jaren nog altijd niet volledig van kunnen leven
Het echt grote succes werd daarmee echter niet gehaald. “We zijn een band die altijd zieltje voor zieltje heeft gewonnen met een goede live reputatie”, zo legt de gitarist uit. “Optreden vinden we nog altijd leuk, maar het is jammer dat we er na al die jaren nog altijd niet volledig van kunnen leven.”

Grote festivals

Wel is hij blij voor alles wat ze met Navarone bereikt hebben. “We hebben op alle grote festivals, behalve Lowlands, gestaan. Van Pinkpop tot Sziget. Dat neemt niemand ons meer af.”
Wat de heren nu gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk. Zanger Merijn maakte al uitstapjes naar bijvoorbeeld The Analogues, de band die het Beatles repertoire zo getrouw mogelijk live brengt en samen met gitarist Kees zit hij onder meer in een Queen tributeband.
Beiden geven ook les, net als gitarist Roman en drummer Robin. Bassist Bram is zich sinds een jaar aan het toeleggen op fotografie. Roman: “Hij heeft er echt oog voor dus ik denk wel dat hij daarmee doorgaat.”

Soloprojecten

En wat betreft de eigen plannen van de gitarist? Roman: “Ik ga deze zomer eens goed nadenken. Ik was een paar geleden met een eigen solo project begonnen. We zijn alle vijf altijd super loyaal geweest naar de band, maar nu heb ik daar meer tijd voor.”
In januari geeft Navarone een afscheidsconcert in het Nijmeegse Doornroosje.
In de eerdere documentaire Navarone, Op weg naar de Goffert (Keep the Faith) ontdek je hoe de band uitgegroeid is tot een geoliede rockmachine. Bekijk de docu hier.