Achterhoek / Liemers

Waarom is dit kleine rode mannetje nog steeds niet terug?

De drie rode mannen in Doesburg, na een jaar nog steeds met z'n twee.
De drie rode mannen in Doesburg, na een jaar nog steeds met z'n twee. © Gemeente Doesburg, twitter @gem_doesburg
DOESBURG - Waarom is het gesloopte kunstwerk op de IJsselkade in Doesburg nog steeds niet hersteld? Rinus van de Wetering woont op de IJsselkade en vraagt het zich hardop af. In een brief vraagt hij burgemeester en wethouders: 'welke voorbereidingen heeft de gemeente in de afgelopen twaalf maanden getroffen om het kunstwerk te herstellen?'.
Het gaat om het bekende kunstwerk Passi d'Oro, bestaande uit drie bronzen mannen. De kleinste werd een jaar geleden bruut bij de enkels afgezaagd en gestolen. Passi d'Oro, oftewel in het Nederlands 'Voetstappen van goud' is een kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Roberto Barni.
Inmiddels is het een jaar geleden en nog steeds ontbreekt het kleinste mannetje van het drietal. Tot groot verdriet van Rinus van de Wetering. Hij kijkt vanuit zijn appartement uit op de beeldengroep en kan niet verkroppen dat het beeld zo verminkt is.

'Beeldje komt terug'

Het beeld werd vorig jaar, in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 juni, gestolen. En dat was toen al voor de derde keer. De eerste twee keer werd het kleine mannetje nog teruggevonden en kon het worden teruggezet, maar dat is deze keer helaas niet het geval, aldus de gemeente.
Woordvoerder Josine Groen van de gemeente Doesburg laat weten dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan het herstel van het beeld, maar dat dit niet makkelijk is: "Het is een langdurig proces want de kunstenaar woont in Italië en is al behoorlijk op leeftijd (83 jaar, red.). Het contact gaat via de naasten van de maker. We zoeken naar een duurzame oplossing en er moet ook nog een akkoord komen van de verzekering. Maar er komt een nieuw mannetje, of dat een exacte replica is, is op dit moment nog niet duidelijk."
De gemeente weet ook nog niet wanneer het beeldje daadwerkelijk klaar is en wat dan de kosten zijn.