Stedendriehoek

Verdachte 'verantwoordelijk voor dood Sylvia', geeft slachtoffer de schuld

Het lichaam van Sylvia Steunenberg werd gevonden in Wenum-Wiesel.
Het lichaam van Sylvia Steunenberg werd gevonden in Wenum-Wiesel. © Luciano de Graaf
WENUM-WIESEL - Jeremy van E. zegt verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn ex-partner Sylvia Steunenberg, maar schuift de schuld wel in haar schoenen. De 45-jarige Apeldoornse werd eind maart dood gevonden in het bos bij Wenum-Wiesel, een dorp bij Apeldoorn. In een rechtszaal vol met nabestaanden getuigt hij spijt.
Van E. legde zijn verklaring vorige week af bij de politie. Maandag verscheen hij voor het eerst voor de rechter voor een voorbereidende zitting in Zutphen. Zijn uitspraken schieten in het verkeerde keelgat bij nabestaanden en de openbaar aanklager.
“De schuld in haar schoenen schuiven is respectloos voor de nabestaanden en de overledene zelf”, noemt de officier van justitie de verklaring van de verdachte. “Zo bizar en in strijd met wat het onderzoek heeft opgeleverd.”
Wat Van E. precies bedoelt met ‘de verantwoordelijkheid nemen’ voor de dood van Steunenberg, wordt tijdens de zitting niet duidelijk. Volgens zijn advocaat Mariska Bischop betekent het niet hetzelfde als een bekentenis. Ook de familie van Steunenberg tast in het duister: “Wij hebben geen dossier, we kunnen niet lezen wat hij precies heeft gezegd”, aldus advocaat Ruth Jager.

Geweldshandelingen

Jeremy van E. wordt verdacht van moord door geweldshandelingen toe te passen bij Steunenberg. Ook zou hij haar lichaam hebben verborgen en/of weggevoerd. In de rechtbank worden de ouders, twee zussen en zwager van het slachtoffer massaal gesteund door aanwezige familie en vrienden, die niet allemaal in de rechtszaal passen.
De emoties lopen hoog op wanneer Van E. het woord neemt: “Ik ben aanwezig om mijn verantwoordelijkheid te nemen. Om oprecht berouw te tonen. Ik wil ten diepste spijt betuigen aan de nabestaanden, mijn schoonfamilie, voor het verschrikkelijke drama dat plaatsvond tussen Sylvia en mij. Dit was nooit mijn intentie. Nooit mijn bedoeling”, leest Van E. op van een briefje.
Die woorden komen hard aan bij de familie, die nadien huilend de rechtszaal verlaat. “Dit is onwerkelijk en ontzettend pijnlijk voor de familie”, aldus de advocaat die de familie bijstaat. “Zeker omdat de verdachte eerder deze week een verklaring heeft afgelegd waarin hij min of meer de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer legt.”
“Het getuigt niet van het nemen van verantwoordelijkheid”, vindt de officier van justitie. Waarna Van E.’s advocaat zegt dit te zien als een eerste stap. “Dit is nog niet de verantwoordelijkheid die wenselijk is. Maar voor meneer is dit heel moeilijk geweest. Onder meer schaamte speelt een rol.”

Onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek naar Van E. is nog niet afgerond. Er wordt nog gewacht op een toxicologisch sectierapport. Ook het uitlezen van telefoons van getuigen is een tijdrovend werk, zo klinkt maandag in de rechtbank. Van E. zal later dit jaar nog worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.
De rechtszaak zal worden aangehouden tot 2 oktober. Op 5 februari staat de inhoudelijke behandeling gepland.

Sylvia Steunenberg werd op 23 maart dood gevonden in het bos langs de Wieselseweg in Wenum-Wiesel. Omdat de politie niet direct de identiteit kon achterhalen, werd een foto van haar levenloze lichaam verspreid.

Nabestaanden herkenden de 45-jarige Steunenberg, waarna de politie uitvoerig onderzoek in haar woning aan de Lange Grafte. Na vijf dagen werd Van E., die woonachtig is in Uithoorn, aangehouden in een woning in Rhenen (Utrecht).