Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe
Was code oranje een terechte weerswaarschuwing?

ARNHEM - Inmiddels is de weerswaarschuwing code oranje ingetrokken door het KNMI. Op social media zijn veel reacties te lezen van Gelderlanders die het allemaal wel mee vonden vallen met het noodweer. Hoe zit dat?
Roosmarijn Knol is meteoroloog bij Weerplaza. Zij begrijpt wel dat er vragen zijn over code oranje. "Het is heel lastig te voorspellen, zeker met onweersbuien. Die zijn heel lokaal van karakter", zo legt ze uit.
Zomervakantie speelt rol
Maar was de waarschuwing terecht? "Zeker", stelt Knol. "Vooral vanwege de impact. Het is namelijk het eerste weekend van de zomervakantie. Er zijn festivals en veel mensen zitten op een camping. Dan heeft onweer de potentie om zwaar uit te pakken. Onweersactiviteit kan levensgevaarlijk zijn bij bijvoorbeeld een festival met duizenden mensen. En op sommige plekken waren er ook zware onweersbuien."
"Mensen hebben bij een weerswaarschuwing vaak het idee dat de wereld vergaat", vervolgt ze. "Maar dat ligt genuanceerder. Zeker bij het lokale aspect van onweer. Op veel plekken in Gelderland is namelijk veel regenwater gevallen. En er was overlast van grote hagelstenen."
Waar gebeurde dat?
"Dat was vooral aan de hand in het noordelijke puntje van Gelderland. Bij de grens met Zwolle. Daar zijn zware onweersbuien overgetrokken. In Wezep en Hattem vielen grote hagelstenen. Daar lag het zwaartepunt ook. Rondom Apeldoorn zijn eveneens zware buien gevallen. En zelfs als maar een klein deel van Gelderland getroffen wordt, gaat het toch al snel om 50.000 tot 100.000 mensen."
Volgens de weervrouw is de waarschuwing van vandaag niet te vergelijken met de zomerstorm van vorige week. "Een zomerstorm is echt een groter verschijnsel. De overlast van vandaag duurde relatief kort. Inmiddels is het weer rustig. Het was zwaar, maar wel op kleine schaal", besluit ze.