Liemers

Zo scoor ook jij een waardevol eendje in de kringloop

Taxateurs van het programma Schatgraven van Omroep Gelderland.
Taxateurs van het programma Schatgraven van Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
'S-HEERENBERG - Het verhaal over een waardevol eendje dat boven kwam drijven in de kringloopwinkel van 's-Heerenberg hield de gemoederen flink bezig. Hoe zorg je dat jijzelf ook de pareltjes uit de kringloopwinkel weet te vissen?
Heino Böhmer kocht in de kringloopwinkel een Deens porseleinen eendje uit 1933 voor nog geen twee euro. Terwijl hij er zomaar een paar honderd euro voor zou kunnen vangen.
In de wereld van antiek zijn het de Chinezen en de smaak van jonge mensen die bepalend zijn voor de prijs, zo stelt Fred Wiersema, taxateur van kunst en antiek uit Lochem. "In de VOC-tijd is er veel porselein uit China in Nederland terechtgekomen. Chinezen willen dat terug en geven daar een goede prijs voor", vertelt Wiersema.
Het gaat dan om vazen, theepotjes, theekommetjes, maar ook borden. "Voorwaarde is dat het gaaf en goed gedecoreerd is", weet Wiersema. "Porselein van Kangxhi uit de 17de eeuw kan heel waardevol zijn. Dat is te herkennen aan een merkje. Ook in de 19de eeuw is dat gebruikt en dan is het meteen veel minder waardevol."
Ook Indonesische kunst is in trek. Wiersema: "Is een schilderij van Balinese landschappen gesigneerd door W.G. Hofker? Dan kan dat heel veel waard zijn. Maar let op, als het geen schilderij is, maar een print, dan is de opbrengst niet twee ton, maar hooguit 20 euro."

Spullen uit de jaren vijftig

Geen porselein of schilderijen in huis? Kijk dan eens naar dat Tomado-boekenrekje op de logeerkamer. Retrospullen uit de jaren vijftig zijn in trek bij jonge mensen. Dat geldt ook voor boekenkasten en andere meubels van Scandinavische ontwerpers uit de jaren vijftig. "Een stoel van de Deense ontwerper Arne Jacobsen kan duizenden euro's waard zijn."
Vazen, oud speelgoed, klokken, alles kun je laten taxeren bij de opnamedag van Schatgraven.
Vazen, oud speelgoed, klokken, alles kun je laten taxeren bij de opnamedag van Schatgraven. © Omroep Gelderland

Nachtkastje kan geld opbrengen

Veel mensen hebben het in hun nachtkastje liggen: oud goud of zilver. Denk aan oude ringen of broches die niet meer gedragen worden en die niemand wil hebben. Als je ergens geld van wil maken, dan doe je dat met oud goud of zilver. Door de oorlog in de Oekraïne zijn de prijzen voor goud en zilver flink gestegen.
"Laat niet zomaar alles omsmelten", waarschuwt de taxateur. "Soms zie ik hele mooie ontwerpen of sieraden met mooie stenen als smaragd en robijn. Die verkoop je natuurlijk als object."

Dit levert niets meer op

Friese staartklokken en zogenoemde stoelklokken brengen amper nog iets op. "Jonge mensen willen die klok niet meer iedere dag optrekken en ze willen dat onderhoud niet meer. Bovendien staat dat harde getik hen vaak ook niet aan. Kortom: het is niet in de mode, dus deze klokken zijn weinig waard."