Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Het is weer Tuinvlindertelling, hoeveel tel jij er?

Dit weekend de nationale vlindertelling
Dit weekend de nationale vlindertelling © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Hoe gaat het nu met de vlinders in ons land? Na dit weekend komt daar meer duidelijkheid in, want het is de jaarlijkse Tuinvlindertelling. De Vlinderstichting in Wageningen wil zo een beeld krijgen van de vlinderstand in Nederland.
Het is 15 minuten werk om even de vlinders in je tuin te tellen. Dat is wat de Vlinderstichting vraagt van de deelnemers. De tellingen kunnen worden gemeld via de website van de stichting. De Vlinderstichting geeft ook wat tips hoe te tellen. Bijvoorbeeld wanneer je drie dagpauwogen tegelijk ziet en vijf minuten later zie je twee dagpauwogen, dan noteer je drie dagpauwogen. Dit voorkomt dubbeltellingen.
Vorig jaar zijn er ruim 6.000 tellingen gedaan en werden ongeveer 73.000 vlinders geteld. De nummer 1 was toen de dagpauwoog. Ontzettend talrijk met meer dan 16.000 exemplaren in één weekend. De Vlinderstichting heeft ook een speciale kaart die helpt vlinders te herkennen.

Voorjaar was niet best

In het voorjaar viel het tegen met de waarnemingen vertelt Amber van Amsterdam van de Vlinderstichting. Amber heeft daar wel een verklaring voor. "Naast stikstof komt het ook door de verdroging van vorig jaar, toen kwamen de rupsen van de voorjaarsvlinders en die hadden weinig voedsel en daardoor waren er in het voorjaar minder vlinders. Wat je nu in je tuin ziet vliegen is de zomergeneratie en dat ziet er oké uit".
De telling begon gisteren en duurt tot en met zondag. Amber telt ook mee in haar eigen tuin in Valburg. Een klein gelukje daarbij. Een kolibrievlinder komt langs. Overdag minder vaak te zien. En ja, deze wordt ook geteld.
Tuinvlindertelling: zie jij ze vliegen?